На снимката е показан газопровод в новия терминал за внос на газ на норвежката компания Gassco в Емден, Германия, 24 май 2016 г. REUTERS/Fabian Bimmer

Свързани новини

23.05.2022 09:26

Полша призовава Норвегия да сподели "свръхпечалбите" си от петрол

Видян 2630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвегия трябва да сподели "свръхпечалбите", които реализира с покачването на цените на петрола и природния газ на фона на продължаващия конфликт между Русия и Украйна, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки на конгреса "Национален младежки диалог" в събота.




"Но трябва ли да плащаме на Норвегия гигантски пари за газ - четири или пет пъти повече, отколкото преди година? Това е болно", каза той и заяви, че тази година превишението на средната годишна печалба от газ и петрол "ще надхвърли 100 милиарда евро" за страна с пет милиона души население като Норвегия.




"Те трябва да си поделят тези свръхпечалби. Това не е нормално, това е несправедливо. Това е непряка жертва на войната, започната от Путин", заяви премиерът.




Моравецки също така призова младите поляци да отидат и да засрамят норвежките си "приятели" заради тлъстите печалби от газ в интернет, за да накарат страната да сподели богатството си.


 


Пишете на младите си приятели в Норвегия - каза той. "Те трябва да го споделят незабавно", заяви Моравецки, като добави, че то не трябва да се споделя непременно с Полша, а с Украйна.




Междувременно основната полска газова компания, контролираната от държавата PGNiG SA, отбеляза почти двойно увеличение на печалбата си Ebitda (или печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) през първото тримесечие, достигайки около 2,19 млрд. долара, пише Bloomberg. Печалбата е генерирана предимно от норвежкото подразделение на държавната полска компания, на което се пада почти половината от огромната сума.


 


 


Освен това Полша активно се запасяваше с газ, преди да бъде отрязана от Русия, като германската Gascade съобщи за голям скок на реверсивния газов поток в края на април. Миналия месец Москва спря доставките на газ за страната, след като Варшава отказа да плаща за горивото в рубли по новата схема, въведена от Русия в отговор на европейските санкции.




През последните години търсенето на природен газ в Полша непрекъснато нараства, тъй като страната се стреми постепенно да се откаже от старите съоръжения, работещи с въглища. Очаква се Варшава да завърши изграждането на газопровод от Норвегия по-късно тази година - голям проект, който се очаква да помогне на Полша да намали зависимостта си от руския газ.


 


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и