Работник управлява комбайн, докато прибира пшеницата в полето край село Хребени в Киевска област, Украйна, 17 юли 2020 г. REUTERS/Валентин Огиренко/Снимка отблизо

Свързани новини

08.06.2022 10:02

UK иска разследване на предполагаемата кражба на зърно от Украйна от страна на Русия

Видян 1766 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският министър на земеделието призова във вторник за незабавно разследване на твърденията, че Русия е крадяла зърно от Украйна, след като инвазията на Москва доведе до рекордно покачване на световните цени на храните, предаде Ройтерс.




Черноморските пристанища в Украйна, четвъртият по големина износител на зърно в света, са блокирани, като в страната са задържани около 20 милиона тона зърно.




Виктория Прентис заяви на конференцията на Международния съвет по зърното (МСЗ) в Лондон, че е чула твърденията за кражба на зърно от Русия от първа ръка от източници в южния украински регион Херсон, като ги определи като много сериозни.


 


 


Русия и преди е отричала твърденията, че е откраднала украинско зърно.




Организацията на обединените нации се опитва да сключи споразумение, което да позволи превозването на украинското зърно от пристанища като Одеса. Русия заяви, че иска западните санкции да бъдат отменени като част от сделката.




Турция също така настоява за постигане на споразумение между Русия и Украйна по план за възобновяване на износа на зърно от украинските пристанища, въпреки че перспективите за постигане на споразумение изглеждат неясни, тъй като всяка от страните обвинява другата за нарушаване на световните доставки на храни.


 


 


 


Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва оръжия за доставки на храни. Русия обвинява за ситуацията украинските мини във водите на Черно море и международните санкции срещу Москва.


 


Миналата седмица Украйна заяви, че Русия изпраща крадено зърно в Турция от Крим, който анексира през 2014 г. Тя също така обвини Русия, че е изпратила 100 000 тона крадена украинска пшеница в Сирия.




Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка заяви на конференцията, че репутацията на руските компании ще бъде накърнена за години заради опитите им да търгуват с крадено зърно.


 


ООН не е в състояние да провери обвиненията на Киев срещу Москва, че "краде" и изнася украинско зърно, заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.




Запитан за твърденията от репортер по време на брифинг във вторник, Дюжарик заяви, че нито кабинетът на генералния секретар на ООН, нито Световната продоволствена програма на ООН (WFP) разполагат с достоверна информация по въпроса.


 


"Видяхме скорошни съобщения в медиите, разговаряме с колегите си от WFP. Те нямат възможност да проверят тези твърдения. Мисля, че WFP, както и всички ние, се застъпва за свободно движение на храни от Черно море, за да се гарантира, че нуждите на хората по света са задоволени", заяви служителят.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.