Цените на царевицата за фураж също се понижиха тази седмица до 7,27 долара за бушел.

Свързани новини

05.06.2022 09:06

Цените на зърното падат след обещанието на Путин

Видян 6216 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световните цени на зърното спаднаха до априлски нива след обещанието на руския президент Владимир Путин да осигури безопасен износ на украинско зърно през контролираните от Русия черноморски пристанища.




По данни на Чикагския търговски борд в петък пшеницата се търгуваше на цена от 10,4 долара за бушел (27,2 кг). Това е най-ниската цена от 7 април насам, когато тя беше 10,2 долара за бушел, и 10% спад спрямо пиковата цена в средата на май.




Цените на царевицата за фураж също се понижиха тази седмица до 7,27 долара за бушел.


 


Цените на зърното се повишиха през миналия месец поради опасенията, че продължаващата военна операция на Русия ще попречи на украинския износ на зърно да достигне до купувачите. Западните страни обвиниха Русия, че възпрепятства износа, но Москва многократно заяви, че не е виновна за това и че корабите, превозващи украинско зърно, не могат да напуснат пристанищата заради мините, поставени в района от силите на Киев. В петък Путин отново заяви, че Русия по никакъв начин не носи отговорност за задържането на пратките, и обеща да съдейства за преминаването на корабите.
 
 
"Що се отнася до износа на украинско зърно, ние не се намесваме в това. . Не бяхме ние тези, които минираха проходите към пристанищата. Украйна ги минира. Вече многократно съм казвал на всички наши колеги: [Украйна] трябва да разчисти мините и да позволи на корабите със зърно да напуснат пристанищата. Гарантираме мирно и безпроблемно преминаване", заяви Путин в интервю за телевизионния канал "Россия 24". Той също така отбеляза, че има няколко други начина за износ на зърно, включително през пристанищата Бердянск и Мариупол, които са под контрола на Русия, или през река Дунав, през Унгария, Полша или Беларус.
 
 
Опасенията за съдбата на украинското зърно доведоха до предупреждения за продоволствена несигурност и глад през последните седмици, особено в по-бедните страни. Според Coldiretti, италианската асоциация на селскостопанските производители, украинските кораби трябва да бъдат пуснати от пристанищата възможно най-скоро, още повече че складовете в страната скоро ще трябва да поемат новата реколта.


"Отплаването на корабите от черноморските пристанища означава изпразване на украинските складове, в които се съхраняват над 20 милиона тона зърно, включително пшеница, ечемик и царевица, предназначени за износ. . Блокадата на корабите повишава риска от бунтове и глад", заяви Coldiretti в изявление, публикувано на уебсайта ѝ в петък.
 
 
Украйна е на шесто място сред износителите на пшеница в света. Заедно Русия и Украйна доставят близо 30% от пшеницата, изнасяна в световен мащаб. Според Coldiretti страни като Египет, Турция, Бангладеш и Иран купуват над 60% от пшеницата си от Русия и Украйна, а Ливан, Тунис, Йемен, Либия и Пакистан също са силно зависими от доставките от двете страни.
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци