"Това е пълна дезинформация от страна на Русия, единствената причина, поради която сега се борим с продоволствена криза, е тази брутална, неоправдана война срещу Украйна", заяви пред репортери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел.

Свързани новини

01.06.2022 09:30

Не се поддавайте на руските лъжи за продоволствената криза, ЕС предупреди Африка

Видян 2278 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник европейските лидери призоваха африканските страни да не се поддават на водената от Кремъл пропагандна кампания, която представя предстоящата световна продоволствена криза като резултат от западните санкции срещу Русия, съобщава Политико.




Африка и Близкият изток рискуват да бъдат сериозно засегнати от невъзможността на Украйна да транспортира огромната си зърнена реколта от Черно море, но руският президент Владимир Путин неведнъж е обвинявал Запада, че е отговорен за прекъсването на световните доставки на зърно и торове.




Той повтори посланието си миналата събота, когато заяви пред френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, че за разкъсванията в хранителните мрежи трябва да бъдат обвинени западните страни, а не неговата инвазия в Украйна.


 


По време на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел във вторник лидерите на ЕС отхвърлиха това твърдение и настояха, че Москва е виновна за блокирането на зърнените храни в пристанището на Одеса.


 


"Това е пълна дезинформация от страна на Русия, единствената причина, поради която сега се борим с продоволствена криза, е тази брутална, неоправдана война срещу Украйна", заяви пред репортери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел. "Искам да бъда много ясна, нямаме санкции за храни и селскостопански продукти, нямаме санкции за това", добави тя, като отбеляза, че износът на руски торове за страни извън ЕС не е засегнат от санкциите на Брюксел.




Италианският министър-председател Марио Драги също предупреди за риска пропагандата на Путин да набере скорост в Африка. "Спечелването на битката за продоволствената сигурност на Африка е важно и от стратегическа гледна точка. . . защото тезата, която се разпространява, е, че евентуален глад ще зависи от санкциите", заяви Драги на пресконференция след срещата на върха.


 


 


Много африкански страни "не са на страната на Запада, видяхте гласовете им в ООН, повечето от тях се въздържаха", каза Драги и добави, че "ако загубите войната за продоволствената сигурност, никога няма да има надежда, че тези страни могат да застанат на страната на алианса, защото те естествено ще се почувстват предадени, а след това чия е вината, че това е най-малко важният въпрос за тях".




Въздействието на войната в Украйна върху доставките на храни в световен мащаб, особено в Африка, беше една от темите, обсъдени от лидерите на ЕС във вторник, като президентът на Сенегал Маки Сал се присъедини към тях чрез видеоконферентна връзка. Той е и председател на Африканския съюз.




Според служител на ЕС, информиран за срещата, Макрон е казал на лидерите, че Африка трябва да бъде "бдителна, за да не попадне в капана" на руската дезинформация.


 


Според същия служител Сал е заявил пред лидерите, че недостигът на торове и хранителни продукти в Африка е "много сериозен и тревожен", и е предупредил, че разказът на Русия, обвиняващ ЕС, "се разпространява" в Африка. Сал също така заяви, че планира да обсъди въпроса с Путин.


 


 


Сал повдигна и проблема с плащанията за доставка на храни, които са затруднени поради изключването на някои руски банки от международната платежна система SWIFT. Макрон заяви, че този въпрос е бил разгледан по време на срещата.




По време на разговора си с Макрон и Шолц миналата събота Путин е обещал, че "ще предостави достъп на кораби до пристанището за износ на зърно, без то да бъде използвано от Русия с военна цел, ако преди това бъде разчистено от мини", се казва в отчета на Елисейския дворец за разговора.


 


"Решението не зависи от нас, а от съгласието на Русия", каза Макрон пред репортери във вторник и добави, че е предложил на Путин да реши въпроса, като приеме резолюция на ООН по този въпрос. "Очакваме отговора на Русия по този въпрос", каза той.


 


Руският външен министър Сергей Лавров, световната продоволствена криза е започнала много преди специалната военна операция в Украйна, причинена, наред с другото, от пандемията и грешните изчисления на западните държави. Той добави, че настоящата ситуация е изострила проблема, а западните санкции са станали една от основните причини за прекъсването на веригите за доставка на храни, което е задълбочило кризата.



По-рано в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Гутериш води преговори с Русия и Украйна за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море в замяна на отмяна на някои санкции, блокиращи износа на руски торове.


 


 


Информацията, че се обсъжда подновяване на доставките на украинско зърно и руски торове на световните пазари, беше потвърдена от постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя и посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Страните обаче настояват, че тези въпроси се обсъждат отделно и не се говори за размяна.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.06.2022 06:41

    Само на путколожката трябва да вярват...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.