Свързани новини

09.08.2022 12:08

Стоп на руското ядрено гориво още на 13 юли от кабинета Петков – Нинова: Проф. Касчиев

Видян 3308 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пусналият Пети блок на АЕЦ Козлодуй професор от Токийския университет и Виенския институт за изследвания, председателят на бг ядрения регулатор през 1997-2001 г. при кабинета Костов - Георги Касчиев, разкрива удивителен факт: правителството в оставка Петков – Нинова още на 13 юли е приело решение, което странно защо и до момента не е официално публикувано, за спиране на вноса на руско ядрено гориво.  Макар и евроатлантик, топекспертът твърди „политическият натиск е нежелателен” и обяснява защо: 


„Това не е процес на договаряне на цената, а на изясняване, анализиране и доказване, че горивото на Уестингхаус може да бъде използвано безопасно в реакторите в преходния период. При първото презареждане се смесват руско (3/4) и американско (1/4) гориво. Съвместната работа поставя редица въпроси – в конструкцията на касетите има известни разлики. Касетите са част от вътрешнокорпусните устройства, те поемат тежестта на по-горните устройства и може да се получат огъване. Затова се изпълняват десетки различни анализи, резултатите от които трябва да се приемат от централата и да се лицензират. Един от основните въпроси е има ли проблем с хардуерната част. За работата на ядреното гориво следи системата за вътрешно реакторен контрол с десетки детектори и датчици. Може да възникнат проблеми при вкарване данните на американското гориво.


Дали има хипотетична възможност нашият реактор да не може да работи с американско гориво? По принцип това не може да се изключи. Не може да се отговори еднозначно, докато не се изяснят всички въпроси. Затова всякакъв политически натиск за смяна на горивото до 2024 г. не е желателен”.


Той обяснява, че въпреки старта на идеята за замяна на руското с американско гориво още през 2019 г., т.е. с идването на това ръководство на централата, на практика няма извършени важните и задължителни изследвания за рисковете.


На въпроса защо не може да постъпим като чехите, които вече заменят двата вида, Касичев обяснява, че там по проект на централата има възможност за диверсификация. Как стоят нещата при нас:


„VI блок използва по-усъвършенствано руско гориво, преходът за който е направен за 4 г., и не може да мине на американско. За него е купено количество за 5 г. напред. V блок използва по-стария тип руско гориво, за което американската компания произвежда своя версия. Има гориво за още едно презареждане, а при благоприятни условия договорът ни с руската страна е за още две партиди. Но тук се намесват и политически фактори. По неофициална информация (решението още не е публикувано) на 13 юли правителството е взело решение повече да не се купува руско гориво”, обяснява Касчиев.


Това вероятно значи, че се отказваме от двете партиди, които вече сме договорили. Освен от Русия, можем да вземем, но на много по-висока цена от Франция гориво, както и резервни части за ремонт на Пети реактор, който само за последните два месеца веднъж се запали, втори път спря по друга причина – все свързани с некачествения и безвреме нарочно приключен ремонт от ръководството на централата, за което 19 минути вече писа, за да се даде възможност приятелски на падналата власт фирми да направят милиони от търговия с ток.


Също от Франция можем да вземем, и отново на по-висока цена, и резервни части за ремонти на Пети блок, а в момента евентуално можем да разчитаме на наличните до края на годината – т.е. още 4 и половина месеца:


„За тази година няма опасения – единият  блок беше ремонтиран, а за другия  са доставени необходимите компоненти. Но е възможно да възникнат проблеми. Няма сигурност доколко руската страна ще бъде коректна, ако ни е нужно някакво уплътнение например – като отворим един компонент, не може да го затворим без него. Търсят се възможности в Чехия – там има същите реактори, а концернът „Шкода“ произвежда резервни части и уплътнения. Освен това  „Фраматом“ по заявка е в състояние да произведе редица компоненти от този тип – по-скъпи, но е възможност”, обяснява проф. Касчиев в интервю за Трета възраст.


Той коментира и вече забравения изблик на досегашния вицепремиер Асен Василев, който на 27 февруари обяви: „Строим спешно нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея”.


Професорът е любезен, но категоричен: „Асен Василев вероятно е подведен – аз нямам никаква информация за разработване на подобен проект. Строителството на нова АЕЦ отнема около 8 г., но преди това всичко трябва да е решено – площадка, лицензиран технически проект, осигурено финансиране, стратегически инвеститор и компания, която да го строи. Всичко това също отнема няколко години.


За мен главната цел е се осигури продължаване работата на V и VI блок – 34,5% от производството на електроенергия през 2021 г. е от тях. Засега не виждам възможности за изграждане на нови ядрени мощности. Ще видим дали и как ще можем да продължим да изпращаме отработеното гориво за преработване в Русия или трябва да търсим сътрудничество с Франция”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Карапатладжанофф 09.08.2022 22:46

    Чудим се, абе нема ли некъв ченс АЕЦ-то да се диверсифицирга направо на кюмюрена енерджи? В мина "Чек-Курово" има лигнитен кюмур колкото щеш, а собственика на мината с прическа на пионерче, винаги е отворен за преговори и ще даде кюмур, колкото е необходимо за каузата! Така сичките страни ще са доволни и хем ще има повече световен мир.

  • 003 Anonimen 09.08.2022 20:59

    Още една причина като се гласува да се мисли с главата ,а не с гъза! ПП ,БСП, ДБ, Гербаджийчетата освен да нанесат вреда, за да се обогатят за друго не стават ...

  • 002 Anonimen 09.08.2022 16:31

    Не всички постановления на Министерски Съвет се публикуват в " Държавен Вестник " . Някои от тях се крият от народа , за да няма бунтове . Например :1994 г. - Премиер беше Ренета Инджова . На 30.12.1994 година тя издаде П.М.С. все още не пубикувано в Д.Вестник за претопяване на наличното тогава българско злато по " европейки калъпи " . Златото беше натоварено на тирове и замина за Швейцария и Англия .Българската държава тогава можеше да си купи евро-калъпи и да си претопи златото в София . Кой взема дивиденти от това злато и къде е то сега - Ренета Инджова знае . Българската преса беше наистина свободна от 1991 г. до 1997 г. Само вестник " 24 часа " проведе разследване и уведоми читателите си за подробности за това народно злато .Вестникът " 24 часа "( от началото на 1995г.) може да се намери сега във всяка окръжна библиотека . Народът трябва да започне да си търси както откраднатите пенсионни фондове , така и всичко , което беше натрупано и заделено за тежки години , като например предстоящата зима .

  • 001 закриване 09.08.2022 14:25

    Ако за пореден път Гешев се е споразумял с простото и ококореното, освен всичко до сега, и добре се е нагушил от това за да си бездейства направо да се закрива тази институция гл.прокурор, защото е само огромни разходи и вихреща се корупция за милиони и милиарди

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби