01/02

Свързани новини

05.08.2022 17:30

„ВЕЛИКИТЕ“ КОМБИНАТОРИ МИХОВ И НИКОЛОВ ТОЧАТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ? А ИДЕ ЛИ ВИДОВДЕН?

Видян 27009 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 На необезпокояван „управленски алъш-вериш“ се радваха от години двамата шефове на единствената атомна централа на България – Наско Михов и Александър Николов. Досега.


Турбуленциите в световната и нашата енергетика обаче, сложиха на фокус всички звена в сектора. И скрити или отричани схеми и проблеми излизат наяве.


В неизбежните проверки за корупция, конфликт на интереси, надеждно управление и национална сигурност, под лупа ще бъде сложен и козлодуйският тандем.


 Дали Михов и Николов безкористно са въртели финансовото кормило на централата, дали „хранят“ подходящите хора, дали отварят широко „прозорци“ за нерегламентирани печалби, дали си „купуват“ закрила и тишина – времето и съответните органи ще кажат. Какво и колко е изтекло, проспано от властта, или под нейния чадър?


Човек, може би, би махнал с ръка, ако всичко това не се случваше на мястото с най-голям риск за живота на цяла България.


 И С БОЙКО БЯХМЕ ДОБРЕ, И С КИРО, И НОВИТЕ ЩЕ ЗАБЛУДИМ  – ВАЖНОТО Е ДА СМЕ ШЕФОВЕ! С ВСИЧКИ ЕКСТРИ ОТ ТОВА!


 Формулата за оцеляване на Михов и Николов не е кой знае каква уникалност. В света тя отдавна е измислена от сенчестия просперитет – с парите напред, където трябва навеждане, където може натиск и терор. Това обяснява окопаването им на шефските постове, въпреки смущаващите детайли и стряскащи факти от професионалните и личните им биографии. Вижте тук:


 https://19min.bg/news/novini_8/s-kolko-nuli-e-otgovorat-na-vaprosa-zashto-se-bezdejstva-pri-tcakash-169536.html?page=1


 Назначени и процъфтели при третото правителство на Борисов, снишили се при кратки служебни кабинети, оцелели в сътрудничество с Промяната, Наско Михов и Александър Николов си вярват, че са надхитрили системата. Дали?


 ЯДРЕНИ ОСТАПБЕНДЕРОВЦИ – МИЛИОНИ ИЗТИЧАТ С ДОКУМЕНТИ МЕНТЕТА


 В края на 2019 г. Михов и Николов разпореждат да се извърши частично плащане на стойност милиони евро по договор с руска фирма. Към материалите по сделката липсва ключов документ, задължителен, даващ законност на плащанията. Това е така нареченият протокол от Специализиран технически съвет (СТС)Липсва, защото такъв Съвет изобщо не е провеждан, нито документ е подписван. Защо? Какво е трябвало да бъде скрито от експертните членове на СТС? Какво е трябвало да заобиколи техните подписи и становища? Каква е била ползата за Михов и Николов? Кой и как им се е отблагодарил, когато, зад гърба на закона, сделката минава и милионите излизат от АЕЦ Козлодуй?


След аферата изпълнителният директор и заместникът му се радват на цели двайсет месеца безметежност. До лятото на 2021 г., когато насрочена проверка грози да изкара наяве „малкото“ им криминале. И двамата се развихрят да скалъпят фалшификат. Не е било лесно, нито безпроблемно, споделят шокирани очевидци, но остапбендеровците са категорични: „това не плаши душите наши“. Защото залогът е голям – милиони в евро, за чието плащане нямат разрешително. И създават фалшив документ (б.р.дали тук става дума за чл. 313 от Наказателния Кодекс дано да има кой да провери и да установи в тази правова държава) - уж Съвет се е провел и одобрение за разхода е дадено на всички нива. Изработката на ментето погазва още закони – първо: прави се без задължителната за централата заповед за провеждане на СТС, и второ: подписва се от неприсъствали участници. Причината - част от експертите, които е трябвало да бъдат членове на Съвета през 2019 г. и да подпишат протокола за милионите, през 2021 вече работят на други длъжности. Затова Михов и Николов въвличат в шмекерията си няколко невинни служители със заплахи  и те доброзорно се подписват като членове на фиктивно проведения Съвет и под фалшивия документ. И така се изготвя фалшивата хартийка, която „узаконява“ извършеното плащане(б.р.дали тук става дума за чл. 313 от Наказателния Кодекс дано да има кой да провери и да установи в тази правова държава).






На снимката се виждат номера на фалшивия протокол и датата на фиктивния съвет – все от 2019 г, както и датата, на която е създаден фалшификата – август 2021 г.


 ДА ЖИВЕЯТ ПЪРВИТЕ БРАТОВЧЕДИ!


 В тази криминална плетка има още любопитни детайли. Един от подизпълнителите на въпросния договор за доста милиони евро и със „сладките“ 15 % участие, е НЮТЕК ИНЖЕНЕРИНГ ООД. Този скромен подизпълнител с персонал, който се брои на пръстите на едната ръка, изненадващо завършва 2019 г., годината на гореописаната сделка, с огромната печалба от няколко милиона лева. „Малка“ подробност е, че съдружник в НЮТЕК ИНЖЕНЕРИНГ е много близък роднина на Александър Николов – първи братовчед. Същият, по случайност, е доверен участник и в други близки на Николов фирми, все свързани пряко или индиректно с АЕЦ Козлодуй.


 МОЖЕ ДА СА УДОБНИ ЗА НЯКОГО ОТ ОСОБЕНА ВАЖНОСТ, НО РИСКЪТ Е ЗА ВСИЧКИ НИ


 От няколко месеца сериозни проверки търбушат АЕЦ Козлодуй. Че там стават неща, които не са за пред хората и закона личи не само от все по-скандалните документни разкрития. Личи и наложената, по мафиотски, омерта. Който от служителите проговори или освети опасните им действия и далавери, бива заплашван, тормозен, изгонен, уволнен, смазан. В сигнали до високи държавни институции, с които редакцията разполага, доста хора признават, се поболяват не толкова от рисковата си работа, колкото от риска за нормалното си бъдеще.


И докато вървят проверките за нарушенията на Михов и Николов, конкретни инциденти в централата в последните месеци, остро поставят въпроса за ядрената безопасност, оставена в техните ръце. Това са пожарът на 24 май в пети блок, на метри от ядрения реактор, както и аварийното спиране на същия блок на 22 юни, и то след ремонт. Причините за тези инциденти са изцяло заради „ръководството“ и нарежданията на Михов и Николов. Вижте тук:


https://19min.bg/news/novini_8/prikrivat-li-se-grandiozni-narusheniia-zad-chestite-intcidenti-v-aetc-168888.html?fbclid=IwAR3eNv4OtnETac_zzG7AcVuDrcImu40AHDB2cqLvUC_dagq_GIJMYUjCBgY


От работещи в централата се предоставят факти и за други укрити от обществеността „произшествия“. При толкова предупредителни аларми за явни гафове, дори законът да си затвори очите за другите им далавери, доколко състоятелни като управленци са Михов и Николов там, където е ядрената сигурност на цялата държава?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв