Директорът на Бюрото за социални изследвания (BIRODI) Зоран Гаврилович смята, че тримата опозиционни политици, които бяха главни действащи лица в монтажите на Митрович, със сигурност трябва да подадат жалба в медийния регулатор (РЕМ).

Свързани новини

17.08.2023 17:05

Сръбската ТВ Пинк излъчва изфабрикувани с AI клипове на опозиционни политици

Видян 796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Собственикът и редактор на близката до управляващите сръбска телевизия Пинк Желко Митрович излъчи поредица от видеоклипове по своята телевизия, в които с помощта на изкуствен интелект (AI) изфабрикува изявления на опозиционните политици Мариника Тепич, Вук Йеремич и Драган Джилас под претекст, че това било просто шега и сатира, съобщава вестник "Данас".

Излъчени са изказвания на тримата позиционни политици, в които те обиждат свои колеги с думи, генерирани от изкуствен интелект, или просто "говорят" купища глупости.

"Новият ми развлекателно-сатиричен формат, който обявих преди няколко дни с Мариника Тепич, ще се казва "Не се сърди, човече", написа Митрович в Туитър, като сподели клип, в който главно действащо лице е председателят на Партията на свободата и справедливостта Драган Джилас.

"Това не е сатира, а класическа измама на гражданите. Голяма част от хората повярваха, че аз и Мариника наистина казваме тези думи. И това се излъчва огромен брой пъти в програмата на телевизия Пинк", каза Джилас за "Данас", коментирайки действията на Митрович.

Джилас добави, че ще се опита да издейства забрана за излъчване на този тип съдържание чрез съда, предава БТА.

"Ако имаше държава, медийният регулатор щеше да реагира и да забрани това умишлено заблуждаване на хората. Но тъй като няма, ще се боря по съдебен път да забранят излъчването на такива неща, защото утре може да излъчат как някой от опозицията казва, че иска да убие президента на държавата, че е свързан с престъпни кланове или нещо друго, което ще се стори достоверно на хората", каза Джилас.

Директорът на Бюрото за социални изследвания (BIRODI) Зоран Гаврилович смята, че тримата опозиционни политици, които бяха главни действащи лица в монтажите на Митрович, със сигурност трябва да подадат жалба в медийния регулатор (РЕМ).

"Желко Митрович може да нарушава закона, но задължение на регулатора е да санкционира нарушенията на закона", каза той.

„Всички, които смятат, че правата им са нарушени, трябва да се обърнат към РЕМ и да се борят чрез институциите. РЕМ ще има възможност да реагира, защото става въпрос за нов феномен като изкуствения интелект. Ето защо всички политици, които са обект на това съдържание, трябва да подадат сигнали до РEM и след това да оказват натиск, няма друг начин", каза Гаврилович.

Като един от основните проблеми Гаврилович подчерта, че изкуственият интелект и използването му в медиите в Сърбия изобщо не е регламентирано със закон.

"Вече имаме нова стратегия, нов закон за електронните медии, който трябва да бъде приет, а темата за изкуствения интелект, доколкото знам, не е включена в него. Това говори за факта, че тук приемаме закони и стратегии, които изостават от реалността", добави Гаврилович.

Той определи този ход на Митрович като поредната форма на пропаганда на управляващия режим.

"Сега имаме сериозна пропаганда, имаме информационни емисии на обществените медии, където от няколко месеца няма нито една негативна секунда за президента. Изкуственият интелект е просто нова форма на пропаганда, когато погледнете кой е обект на иновациите на Желко Митрович, това са опозиционните политици", посочи Гаврилович.

Професорът от Философския факултет в Белград и бивш член на РЕМ Слободан Цвеич каза за "Данас", че въпросът е дали в Сърбия има морален компас за използването на нови технологии като изкуствения интелект.

Цвеич посочи, че фабрикуването от Митрович на изявления с помощта на изкуствен интелект не може да се нарече сатира, тъй като в телевизионните форми, в които се предлага сатирично съдържание, то винаги се играе, винаги различно лице представя предполагаемите изявления на лицето, обект на сатира.

"Дори да се направи маска, за да стане възможно най-ясно за кого става дума, съвсем ясно е, че това е маска, а не реален човек. Тук няма такова разстояние, така че това е много опасна манипулация, която може да застраши не само репутацията, но и физическата сигурност на лицата, които са обект на сатира", обясни Цвеич.

Партията на свободата и справедливостта реагира на монтажите на Желко Митрович.

"Основният пропагандатор на Вучич и собственик на тв Пинк Желко Митрович ни показа тези дни как правителството ще злоупотребява с изкуствения интелект, за да се справи с политическите си опоненти“, се казва в изявление на партията.

Желко Митрович съобщи неотдавна в Туитър, че ще прави нова телевизия, наречена "Главна ТВ", в която няма да има нито един служител, а цялата работа ще се върши от изкуствен интелект. Остава само да изчакаме и да видим за какво още Желко Митрович ще използва изкуствения интелект, пише "Данас".


Източник: 24 часа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите