Свързани новини

01.12.2021 14:08

Спират доставките за чистене на водата за ВиК

Видян 3957 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев и министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, както и конкретно Софийска вода, ВиК в Пловдив, Бургас, Добрич, Кърджали, Шумен, София – обаст са уведомени, че спират доставките на хлор за пречистване на водата. Това заплашва здравето на милиони българи и особено в епидемична ситуация, както и нормалното функциониране на цели системи – здравеопазването, образованието, общественото хранене, търговията и услугите.
Най-неприятното е, че случаят не е изолиран и не става въпрос само за времето до средата на декември. „Подобни прекъсвания в доставките ще зачестяват и е необходима целенасочена държавна политика за разрешаването на проблемите”, пише в писмото.
Поводът е в отказ на производителя от Румъния да достави въпросните количества. А причината са действията на властите в Ямбол и бездействията на Министерството на околната среда и водите по инсталацията за съхранение на хлор на площадката на бившия мега соцкомбинат Ямболен в интерес на пловдивски бизнесмен.

19 минути вече подробно писа за тази история и още тогава предупреди пред каква екологична и хуманитарна, а също така и здравна катастрофа може да бъде изправена България заради рекета на назначенците на старата власт и пасуването на служебните им наследници по конкретния казус.
Заради тяхното упорство да затрият стратегически бизнес, няма как да бъдат съхранявани буферни количества хлор, които да бъдат използвани именно в такива напрегнати ситуации със спиране на доставките от производителя.
В добавка, бухалката на старата власт и пасът на новата не позволиха и развиването на продукция на същото място, така че да има компенсиране.
Единствената фирма, за която някакви количества ще текат до средата на декември е Софийска вода АД, става ясно от писмото на Континвест, с което редакцията разполага. От фирмата, върху която години наред се оказва натиск от прокуратурата и всички останали пипала на Статуквото предупреждават ВиК-дружествата да разпределят оптимално наличните им запаси от хлор, ако, разбира се, разполагат с такива резерви. При недостиг на темен хлор, ако имат възможност, те биха могли да преминат на натриев хипохлорит до нормализиране на ситуацията.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 от редакцията 02.12.2021 20:29

    Кунчев продължава да бъде главен инспектор

  • 001 Anonimen 01.12.2021 16:30

    ГДСИ не е ли вече една жена, ми се струва? Защо още споменуват другаря кунчев?нали с добро!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни