Свързани новини

01.02.2021 14:04

Как незаконно източват Соф.вода през фирми на Веолия, а разходите вдигат цените за софиянците: Френските медии

Видян 15084 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Групата Веолия придобива концесията за водоснабдяване и канализация в българската столица през 2010 г., ставайки мажоритарен собственик на компанията Софийска вода със 77,1%, а останалите акции са на Столичната община.
Това не е първото публично-частно партньорство на българската столица за водоснабдяване на потребителите и пречистване на водата.
Още през 1999 г. градът подписа договор с британската компания United Utilities, въпреки гражданската съпротива, която преди това предотврати подписването на договор със SAUR през 1997 г.
По това време медиите показват широкото недоволство от управлението на концесията от United Utilities, увеличение на цените и липса на обновяване на инфраструктурата.
Наблюдение, при което аргументите в полза на приватизацията неизменно се разпадат.
Освен това има многобройни нередности в сметките на компанията, разкрити от публикуването на одит на Софийска вода от 2005 г . Сред тях са лични разходи на частни лица, отчетени като „инвестиции“ във финансовите отчети на компанията, многобройни нарушения на клаузите, предписани от общината в концесионния договор, прекомерни заплати за ръководителите на дружеството (25 000 евро при средна заплата от 500 евро на месец за жител на София).
През 2011 г. разочарованието на гражданите беше политически изразено от опозиционните фигури от два полюса –  леви и крайно десни . Те успяха да съберат близо 60 000 подписа за организирането на референдум за съдбата на Софийска вода и нейния контрол.
Изправена пред заплахата от референдум, общината реши да разкрие клауза в концесионния договор, непознат досега на обществеността и споменаващ риска от големи глоби, които градът трябва да плати в случай на предсрочно прекратяване.

Клауза, валидирана през 2008 г. от тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов

Опозицията отстъпи и референдумът, първоначално планиран за 2013 г., никога не се състоя.
За Георги Медаров и Дейвид А. Мак Доналд, автори на статията Следприватизационни борби за водата в София, публикувана през 2019 г. от  Walter Alternatives, провалът на референдума допринесе за развитието на бурна вълна от протести през същата година.
Тези протестни вълни обаче не смекчиха нито ценовата политика на Софийска вода (увеличение на цената на водата с 68% от пристигането на Веолия до днес), нито дори особено агресивната й търговска стратегия.
Голяма част от поддръжката, в която Веолия инвестира, се осъществява с поръчки към фирми – изпълнители на ремонти, инженеринг или строителство. Софийска вода ги възлага по Закона за обществените поръчки, защото управлява обществен ресурс.
Една от фирмите, на която Софийска вода възлага такива поръчки се оказва свързана с нея, и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 04.02.2021 03:38

    Трябва всеки, който ощетява хората да бъде осъден и изгонен с ритници. Те за това са там и им плащаме- да защитават нашите интереси. Щом не го правят да отговарят. Иначе всеки следващ , ако е безнаказан ще продължава така.

  • 005 Anonimen 02.02.2021 08:44

    докога ще търпим това нагло ограбване на БГ народ,а правителството се купува и си затваря очите-нали са се нагушили от рушветите.....стига!

  • 004 Anonimen 02.02.2021 08:44

    докога ще търпим това нагло ограбване на БГ народ,а правителството се купува и си затваря очите-нали са се нагушили от рушветите.....стига!

  • 003 Anonimen 01.02.2021 21:17

    Тея трябва незабавно да бъдат изгонени да си печелят във Франция. Не нормално за 13 кубика вода да плащам 62 лева.

  • 002 Anonimen 01.02.2021 14:46

    Прав сте,но никой няма да бъде разследван и осъден за корупционни схеми! Просто защото много дълго софиянци/българи търпяха и гледаха безучастно как се краде,плащаха сичинно сметките,а шепата мафиоти трупаха и трупаха! Ами сега? Ще пиеме по една чаша вода!Вероятността да остане ГЕРБ на власт е голяма поради това,че много е дълга веригата от облагоденствани,никой от тях няма интерес от подобно разследване и промяна,така че, здраве и се спасявайте поединично!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и