Изтребители F-16 в Чиайи, Тайван. Китайските лидери са изправени пред сложна задача да преценят дали техните военни могат да завладеят Тайван, без да понесат огромни разходи. Кредит. . . Ан Уанг/Reuters

Свързани новини

25.05.2022 18:00

САЩ ускоряват преструктурирането на отбраната на Тайван, за да възпират Китай: NYT

Видян 5665 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се стремят да променят отбранителните системи на Тайван в светлината на опита, натрупан при изпращането на военна помощ за Украйна, която в момента е в конфликт с Русия, съобщи  New York Times, позовавайки се на неназовани американски служители.




Новата стратегия на Вашингтон се фокусира върху предоставянето на Тайван на асиметрични отбранителни способности, които биха му помогнали да се противопостави на много по-мощни сили, се казва в документа.


 


Последните оръжейни покупки на Тайван от САЩ отразяват този променящ се подход, пише NYT, като добавя, че мобилните ракетни платформи, изтребителите F-16 и противокорабните ракети "са по-подходящи за отблъскване на нахлуващи сили" Същевременно Вашингтон според съобщенията е възпрепятствал Тайпе да закупи хеликоптери MH-60R Seahawk и танкове M1A2 Abrams.


 


 


Анализатори разказаха пред NYT какво може да включват бъдещите покупки: "Това ще включва интелигентни мини, противокорабни ракети, способности за киберсигурност и специални сили, които могат да неутрализират китайските авангардни екипи, и системи за противовъздушна отбрана", обясни Джеймс Ставридис, четиризвезден адмирал в оставка и бивш декан на Училището по право и дипломация "Флетчър" към университета "Тъфтс".


 


Представители на САЩ също така смятат, че мобилните противокорабни ракети Harpoon и противовъздушните ракети Stinger са от решаващо значение за отбраната на островната държава. Според вестника САЩ може също така да споделят разузнавателна информация с тайванските военни, за да направят действията си по-ефективни в случай на конфликт, както правят в момента в Украйна.


 


 


Целта е Тайван да се превърне в това, което някои официални лица наричат "дикобраз" - територия, снабдена с въоръжение и други форми на подкрепа от страна на САЩ, която изглежда твърде болезнена, за да бъде атакувана", пише NYT.


Вносът на оръжия от САЩ се е увеличил драстично през последното десетилетие, пише изданието. Според доклад на Пентагона от 2021 г. насам САЩ са обявили продажби на оръжия на островната държава на стойност над 23 млрд. долара. През 2020 г. САЩ одобриха оръжейни сделки с Тайван на обща стойност над 5 млрд. долара. Продажбите включват модерни безпилотни самолети, ракети с голям обсег и артилерия, както и противокорабни ракети.
 
 
В светлината на руската военна операция в Украйна Вашингтон също така обмисля икономически санкции, които може да наложи на Пекин, ако той атакува Тайван. Според NYT американски служители обсъждат дали биха могли да възпроизведат тези мерки.


Въпреки това Вашингтон се опасява да отиде твърде далеч в подкрепата си, твърдят служители и анализатори пред NYT. "Наясно ли сме какво възпира Китай и какво го провокира?" Бони Глейзър, директор на азиатската програма на Германския фонд Маршал в САЩ, заяви пред вестника. "Отговорът на този въпрос е "не", а това е опасна територия. "
 
 
 
Според NYT администрацията на бившия президент Доналд Тръмп е обмисляла разполагането на американски войски в Тайван, а Белият дом и Пентагонът също са предложили изпращането на военна делегация на високо равнище на острова. И двете идеи бяха изоставени, защото бяха сметнати за твърде провокативни.
 
 
 
В понеделник президентът Джо Байдън заяви пред журналисти, че Америка ще се ангажира с военни действия, за да защити Тайван в случай на нападение. На въпроса дали САЩ ще подкрепят острова с военни средства, президентът отговори положително, като добави, че Вашингтон има ангажимент.
 
 

 Изявлението предизвика гневна реакция от страна на Пекин, който призова САЩ да не подценяват решимостта на китайския народ, когато става въпрос за суверенитет и териториална цялост. Белият дом побърза да смекчи изказването на Байдън, като заяви, че политиката по отношение на Тайван не се е променила и че Байдън е имал предвид, че Вашингтон ще продължи да доставя на Тайван оръжията, от които се нуждае, за да укрепи отбраната си.


 


Тайван многократно е обвинявал Китай, че нарушава отбранителните му зони със самолети и военни кораби. Пекин редовно разгръща военните си мускули в близост до острова, като го облита с големи самолети и изпраща военни кораби. Китай смята острова за неразделна част от своята територия.


 


 


 Тайван се самоуправлява от 1949 г. , когато остатъците от националистическото правителство бягат от континента след поражението си в гражданската война, но никога не обявява официално независимост от Китай. САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но се радват на тясно военно сътрудничество с острова - въпрос, който отдавна е трън в очите на отношенията между САЩ и Китай.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Заплата

Одобриха заплата за издръжка: КНСБ

Международната организация на труда ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Първата половина на деня използвайте за почистване


Първата половина на деня използвайте за почистване и