Тайван се самоуправлява от 1949 г. , когато остатъците от националистическото правителство бягат от континента след поражението си в гражданската война, но никога не обявява официално независимост от Китай

Свързани новини

23.05.2022 17:37

Вашингтон да не "подценява" решимостта на китайския народ: Пекин

Видян 5400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник Пекин предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки, за да защити териториалната си цялост, и призова Вашингтон да не "подценява" решимостта на китайския народ.




Упрекът дойде часове след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща да използва военна сила, за да защити Тайван, ако се наложи. Китай смята Тайван за неотменима част от своята територия.




"Тайванският въпрос е чисто вътрешно дело на Китай", заяви пред репортери говорителят на Министерството на външните работи Ван Уенбин и добави: "По въпроси, засягащи основните интереси на Китай - суверенитет и териториална цялост, Китай няма място за компромиси или отстъпки. "


 


Китай поиска от САЩ "сериозно да спазват" политиката "Един Китай", според която САЩ и други държави признават, че има само един Китай, ръководен от Пекин. Китайското правителство ще предприеме "решителни действия", за да защити своя суверенитет и интереси в областта на сигурността, заяви говорителят на министерството.




"Никой не бива да подценява твърдата решимост, непоколебимата воля и силната способност на китайския народ да защитава националния суверенитет", добави той.




По-рано в понеделник Джо Байдън заяви, че Вашингтон би могъл да се намеси с военна сила в случай на конфликт между Китай и Тайван, като нарече това "ангажимент на Америка" Президентът настоява, че САЩ спазват политиката на "един Китай", но че Пекин няма "юрисдикция", която да му позволи да "влезе" и да използва сила срещу Тайван. Байдън разкритикува и все по-настъпателната позиция на Китай по отношение на Тайван, като обвини Пекин, че "флиртува с опасността".


 


 


САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но се радват на тясно военно сътрудничество с острова - въпрос, който отдавна е трън в очите на отношенията между САЩ и Китай.




В понеделник за първи път от около век насам първото официално пътуване на американски президент в Азия не включва посещение в Китай.




Тайван се самоуправлява от 1949 г. , когато остатъците от националистическото правителство бягат от континента след поражението си в гражданската война, но никога не обявява официално независимост от Китай.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби