Според съветника по националната сигурност Джейк Съливан и сателитни снимки, получени ексклузивно от CNN, руска делегация е посетила летище в централен Иран поне два пъти през последния месец, за да разгледа безпилотни летателни апарати, способни да носят оръжие.

Свързани новини

30.08.2022 09:43

САЩ смятат, че Русия вече притежава ирански безпилотни самолети, твърдят източници

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ смятат, че Русия вече разполага с ирански безпилотни самолети, способни да носят оръжие, които вероятно ще бъдат използвани на бойното поле в Украйна, съобщават от администрацията на Байдън пред CNN. Руснаците са взели дроновете от иранско летище по-рано този месец и са ги транспортирали обратно до Русия с товарни самолети в средата на август, казват служителите.


В края на миналия месец руски служители започнаха обучение за работа с безпилотните самолети в Иран, съобщи CNN, а сега САЩ смятат, че Русия официално е закупила и прехвърлила безпилотните самолети от серията Mohajer-6 и Shahed - Shahed-129 и Shahed-191 - обратно в Русия, вероятно за използване във войната в Украйна.


И двата вида БЛА, или безпилотни летателни апарати, могат да носят прецизно управляеми боеприпаси и да се използват за наблюдение. Руските оператори все още се обучават с дроновете в Иран, твърдят служителите, а САЩ смятат, че Русия възнамерява да внесе стотици от тях, за да ги използва за атаки въздух-повърхност, електронна война и целеуказване в Украйна.

Вестник Washington Post пръв съобщи, че дроновете са били предадени на Русия.


Въвеждането на иранските безпилотни самолети, които могат да се използват и за наблюдение, може да окаже значително влияние на бойното поле, тъй като Русия се стреми да намали въздействието на високомобилните артилерийски ракетни системи (HIMARS), които САЩ и техните съюзници предоставиха на Украйна. HIMARS имат обсег от 78,8 км и позволяват на Украйна да атакува цели зад руската фронтова линия.


Служителите на американското разузнаване обаче смятат, че при изпитанията на много от дроновете, които Русия е закупила от Иран, вече е имало многобройни повреди, така че не е ясно доколко те ще променят правилата на играта за руснаците, когато бъдат разположени.


 През юли администрацията на Байдън започна да предупреждава, че Русия иска да закупи безпилотни самолети на фона на острия недостиг на доставки, породен от войната в Украйна, и западните санкции, които спъват усилията за ново производство. Спътникови снимки, разкрити през този месец, показват, че руска делегация е посетила летище в централен Иран поне два пъти от юни насам, за да разгледа безпилотни летателни апарати, способни да носят оръжие.

Новината за прехвърлянето на дронове идва в момент, когато администрацията на Байдън изрази предпазлив оптимизъм по отношение на евентуална сделка за съживяване на иранското ядрено споразумение. Противниците на споразумението твърдят, че новото споразумение ще доведе до облекчаване на санкциите за Иран и от своя страна до неочаквани финансови приходи, които биха могли да позволят на Иран да извършва злонамерени дейности в региона и извън него.


 Представители на Белия дом обаче настояват, че решението за повторно влизане в ядреното споразумение трябва да бъде мотивирано единствено от необходимостта да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и не трябва да се влияе от действията на Иран, които са извън обхвата на ядрената му програма.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете