Според него след забележките от страна на властите в Скопие в новото френско предложение "историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка"

Свързани новини

01.07.2022 09:25

РСМ се наложи, отказа ни от бг историята: Промяна

Видян 2403 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В македонското министерство на външните работи официално получихме предложение от френското председателство по отношение на спора с България. Предложението пристигна след нашата реакция на първия проект, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.

Според него след забележките от страна на властите в Скопие в новото френско предложение "историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка". По отношение на протокола Ковачевски подчерта, че той няма да бъде част от Преговорната рамка.

"Ние имаме план и стратегия, които дава резултати. Призовавам да се въздържаме от спекулации. Процесът ще бъде прозрачен. Решението за бъдещето ни ще вземем заедно, в интерес на стратегическите ни интереси, каза още Димитър Ковачевски.



Президентът на РСМ Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предложението на френското председателство за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, което е далеч по-добро за Скопие от предишния познат вариант, съобщи БТА.


По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна и се очаква официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави. За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва днес по това предложение ще продължи да се работи.


По-рано днес стана ясно, че на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили "с македонските и българските власти" и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.


"Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото," подчерта Макрон.


От правителството на Република Северна Македония информираха за официално пристигналото предложение и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.





Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.07.2022 13:17

    Но тя е една широка македонска общественост.Повече от половината население е вече албанско така наречено"Малцинство".Тях ли ще питате за историят си,братя македонци,срам и позор сте вие за всички Българи в така наречената Северна Македония.А това за нас Българите значи всички християни в тази страна.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби