Разговорът беше петият разговор между двамата лидери, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност, и отбеляза поредните усилия да се предпазят американско-китайските връзки от влошаване.

Свързани новини

30.07.2022 07:08

Разговорът между Байдън и Си е неубедително повторение на поляризирани политически позиции: Политико

Видян 1897 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на продължилата повече от два часа "задълбочена и откровена" телефонна среща на президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин не беше постигнат осезаем напредък по ключови политически въпроси, което подсказва, че двустранните отношения остават в застой заради засилващото се напрежение около Тайван, търговията и блокираната дипломатическа програма, съобщава Политико.

Разговорът беше петият разговор между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност, и отбеляза най-новите усилия за предпазване на американско-китайските връзки от влошаване чрез "поддържане на открити линии за комуникация, за да се гарантира, че САЩ и Китай се справят с различията си", заяви високопоставен служител на администрацията.


 Тази безизходица в двустранните отношения поражда големи очаквания за лична среща, за която двамата лидери преговарят по-късно тази година.

Имаше "разговор за лична среща между екипите, така че от моя гледна точка имаше ясен положителен дневен ред, който беше представен и договорен от лидерите, за да работят екипите", каза официалното лице.


Най-неотложният въпрос за екипите е овладяването на напрежението по отношение на Тайван, което се повиши заради планираното посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров. От отчета на китайското правителство за разговора става ясно, че Си се е скарал на Байдън за предполагаемите нарушения от страна на САЩ на Трите комюникета между САЩ и Китай, които определят отношенията на Вашингтон с острова. В доклада на Пекин за разговора се съдържаше скрита заплаха срещу всеки, който се опитва да разпалва страсти за независимост на Тайван: "Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. "
 
30 минути след приключването на разговора говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгю публикува в Туитър видеоклип с участието на базирания в Шанхай пропагандист на Китайската комунистическа партия Анди Борем. Борем е роден в Нова Зеландия, чийто канал в Twitter е категоризиран като "медия, свързана с държавата Китай" Борем озаглавява видеото "Тайван не е държава и Нанси Пелоси трябва да стои далеч от нея".

В средите на Вашингтон, занимаващи се с политиката за Китай, се споделя мнението на Пекин, че предложеното от Пелоси пътуване е безпричинно провокативен жест, който само ще влоши отношенията между САЩ и Китай.
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни