"Ако САЩ настояват да вървят по своя път и да оспорват досегашните цели на Китай, със сигурност ще бъдат посрещнати със силни отговори", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян пред журналисти в сряда.

Свързани новини

28.07.2022 17:37

САЩ подготвя военен план за посещението на Пелоси в Тайван: AP

Видян 1719 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пентагонът може да изпрати допълнителни кораби, самолети и системи за наблюдение, за да защити председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, ако тя осъществи плана си да посети Тайван, съобщи в сряда AP, като се позова на неназовани американски служители.

"Планът за действие при извънредни ситуации", който се разработва от американските военни, включва създаването на "припокриващи се защитни пръстени" за говорителката по време на полета ѝ до острова и престоя ѝ там, съобщи информационната агенция.

Длъжностните лица също така говориха за необходимостта от създаване на "буферни зони" около Пелоси и нейния самолет по време на посещението, готови за евентуални инциденти, свързани с Китай, предаде AP.

Пекин, който смята самоуправляващия се остров за част от своята територия, многократно е предупреждавал, че посещението на Пелоси в Тайван може да предизвика сериозна реакция и да има "непоносими последици" за отношенията между Китай и САЩ.


"Ако САЩ настояват да вървят по своя път и да оспорват досегашните цели на Китай, със сигурност ще бъдат посрещнати със силни отговори", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян пред журналисти в сряда.


Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили неотдавна отбеляза, че броят на прихващанията от китайски самолети и кораби в Тихоокеанския регион, в които участват американски сили и техни съюзници, е нараснал значително през последните пет години. Той също така предупреди за нарастващия брой "опасни" взаимодействия.

Американските служители, които разговаряха с АП, изразиха съмнение, че Китай ще предприеме преки действия срещу самата Пелоси, но някои анализатори заявиха, че китайската демонстрация на сила може да се обърка и да доведе до опасен инцидент, например сблъсък във въздуха.

По-рано няколко медийни съобщения предполагаха, че Пекин може да стигне дотам, че да обяви забранена за полети зона над Тайван или да изпрати военни самолети, които да "ескортират" самолета на председателя на Камарата на представителите.

Длъжностните лица заявиха пред АП, че по време на посещението САЩ ще трябва да разполагат със спасителни способности на място, като добавиха, че за тази цел в района могат да бъдат изпратени хеликоптери и кораби.


 Те също така заявиха, че перспективата за прихващане или демонстрация на сила от страна на китайските военни ще наложи присъствието на американски самолети в района по време на пътуването.


Мили не коментира какви точно мерки могат да бъдат предприети за осигуряване на безопасността на Пелоси, но заяви, че Пентагонът "ще направи необходимото, за да осигури безопасното провеждане на посещението", ако Пелоси наистина пътува до Тайван.

Според AP САЩ вече разполагат с достатъчно сили, разположени в Тихоокеанския регион, и Пентагонът може да ги използва за допълнителна защита по време на пътуването. Информационната агенция посочва сред тези сили американския самолетоносач "Роналд Рейгън" и неговата ударна група, които през уикенда акостираха в Сингапур. Групата включва самия самолетоносач, два други кораба на Военноморските сили и Пето авиокрило на самолетоносача, състоящо се от изтребители F/A-18, хеликоптери и самолети за наблюдение. Името е дадено и на разрушителя USS Benfold, който миналата седмица премина през Тайванския проток.


Пелоси, която първоначално планираше да пътува до Тайван през април, но отложи пътуването си, след като се зарази с Covid-19, все още не е потвърдила нови дати за посещението. Ако осъществи плана си, тя ще стане най-високопоставеният американски законодател, посетил острова от 25 години насам. Нют Гингрич, който по това време е председател на Камарата на представителите, посещава Тайван през 1997 г.
 
 

 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на