Свързани новини

20.12.2021 13:07

Прокуратурата сезира ЕС, че обвързват парите по Плана за възстановяване с махането на Гешев

Видян 2734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата и фигурата на главния прокурор. Това е позицията на Прокуратурата. ВИЖ ВИДЕО ТУК!  

„Ръководството на Прокуратурата се противопоставя на опитите да се обвържат неуспехите на законодателната и изпълнителна власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор”, заяви Красимира Филипова, зам.-главен прокурор, предаде Нова тв.


Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на Европейската комисия, на Европейския парламент, на посолствата на дължаните членки на ЕС, на посолствата на САЩ и на Обединеното кралство.

„Свидетели сме на изказванията на политици, които, освен че не отговорят на обективната действителност, се опитват да внушат, че развитието и просперитета на България са пряко обвързани с личността на главния прокурор. В резултат на този подход вместо да се търсят реални решения фокусът на обществото се фокусила върху главния прокурор”, каза още Филипова.

„Планът за възстановяване и устойчивост не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение, с цел овладяване на прокуратурата. А въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия", заяви Филипова.

„Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради липса на отчетност на главния прокурор. Както и че се изискват мерки в тази насока. Европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки. Несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост за реформи в Прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо развитие на България и няма как да бъдат поставени от европейските институции", каза Филипова.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт", заявяват още от държавното обвинение.

Филипова допълни, че в последния вариант на проекта на План за възстановяване има точка за повишената отчетност на главния прокурор и неговите заместници. По думите й част от мерките вече са налични в законодателството, а другите, за да бъдат въведени, трябват промени в Конституцията. Така, според прокуратурата, включването им в Плана или е непознаване на актуалната нормативна уредба, или преднамерено са формулирани така, че да не могат да бъдат въведени в обозримо бъдеще.

„Така липсата на средства или забавянето им, ще бъдат оправдавани с отчетността на главния прокурор”, каза Филипова.  

Тя подчерта, че и към момента главният прокурор е задължен да отговаря на депутатски въпроси.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт”, заяви Филипова. Тя подчерта, че позицията ще бъде изпратена на ЕК, ЕП, посолствата на държавите членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания.

Ето и цялата позиция:

„Ръководството на Прокуратурата на Република България категорично се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор. Ежедневно сме свидетели на изказвания на политици, които освен, че не отговарят на обективната действителност, имат за цел да внушат, че развитието и просперитетът на българската държава е в пряка зависимост от личността на главния прокурор. В резултат на този подход, вместо да се търсят, обсъждат и намират решения на реалните проблеми, фокусът на обществото се измества и концентрира върху главния прокурор.

Истината е, че Планът за възстановяване и устойчивост по никакъв начин не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение с цел отстраняване на настоящия главен прокурор и овладяване на прокуратурата.

Всъщност фактите са следните:

Въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия.

Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради липсата на средства за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и, че европейските институции, за да одобрят Националния план за възстановяване и устойчивост, изискват предвиждане на мерки в тази насока. Задължени сме да обясним на българското общество, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният стълб на Плана за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа за страните от ЕС за смекчаване на социалните и икономическите последствия на кризата, свързана с COVID-19. Средствата, които се отпускат са на базата на националните планове на държавите – членки за реформи и публични инвестиции, които трябва да отговарят на приоритетите на ЕС, да подкрепят зеления преход, да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец