01/05

Свързани новини

19.02.2021 11:55

Плащаме 115 почивни станции на властта с 22 млн.лв. загуба годишно при 9 лв. на нощ

Видян 9770 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Генка Шикерова, Свободна Европа


 


Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да виждате морето от терасата си и да плащате по 9 лева на вечер? Вероятно всички искат, но не всички могат.

Подобни привилегии имат служителите на редица държавни ведомства. Познатите от миналото почивни станции продължават да предлагат евтина почивка за избрани. Тази схема обаче не излиза евтино за данъкоплатците, които трябва да покриват загубите на тези станции. Защото реалната цена на услугата е значително повече от онези 9 лева.

Неефективното управление на тези бази и загубите за сметка на данъкоплатците са доказани черно на бяло. Ведомствата обаче не се отказват, а дори напротив - този месец прокуратурата поиска да придобие поредната си почивна станция.

В следващите редове ще ви покажем къде почиват полицаи, военни, съдии и прокурори. Това не изчерпва списъка с държавните почивни станции в страната, но посочените институции са най-големите собственици.



Картата и навиците от миналото

Преди 1989 г. повечето българи ходеха "на курорт" с карта за почивка от завода, профсъюза или службата. Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.

Трепетното очакване на 14-те дни в почивна база или в бунгало продължаваше с месеци, а за картите се търсеха връзки. Почивката в съветски стил беше един от символите на социализма, където не всички бяха равни. По-близките до комунистическата партия ходеха в по-хубавите курорти, а децата на работническата класа пълнеха базите в Китен, Приморско, Мичурин (днешно Царево) и Ахтопол.

След това повечето предприятия и техните почивни бази бяха приватизирани, а съдбата им е различна - някои вече са превърнати в модерни хотели, други пък са изоставени. Но общото е, че вече не са сред социалните придобивки на работещите.

    За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите от тази привилегия за избрани.

Не така обаче стои въпросът с почивните бази на държавните служители. Те все още са налични. Привилегията да се ползват - също. Останаха и ниските цени за тези, които ги ползват. За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите, натрупани от тази евтина привилегия за избрани.

През 2018 г. Световната банка изготви доклад, според който 115 държавни почивни станции са генерирали оперативна загуба от 22 млн. лв. за година. Докладът е предоставен на Министерския съвет, а Свободна Европа разполага с копие от него.

„Управлението на обекти за настаняване на туристи не е типична функция на правителството", пише в доклада и препоръчва оттегляне на държавата от тази дейност. Но властта не се отказва от почивните станции. Дори иска още.



Прокуратурата поиска и "Чайка"

В началото на февруари тази година главният прокурор Иван Гешев поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да приеме позиция, с която прокуратурата да поиска от правителството и да получи почивна база край Златни пясъци.

Става дума за част от комплекс "Чайка", който разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала. В момента имотът е собственост на Държавната консолидационна компания. Това е фирмата, в която влизат приходите от приватизация и която управлява останалите държавни дялове във вече продадени предприятия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 хиени 21.02.2021 10:46

    Наглостта на корумпираните и неефективни от гешефтурата да искат държавата да им даде и голям имот с луксозни вили на морето за отдих е потресаваща. Тези изобщо не си вършат работата, но си получават дебелите заплати, пълнят сметките си от споразумения и подобни, стават милионери за 0 време и свикват с лукса мн.бързо, ама ако може и той на аванта за сметка на електората

  • 004 Anonimen 19.02.2021 14:29

    Към № 2 И още нещо - погледна ли какви са цените за лайнарите на гешев боклука, за помиярите от МВР и какви са на МО? На първите две помиярски организации са ДВА и ПОЛОВИНА пъти по-ниски от тези на шапкарите. Така че всичко си е до липсата на вещество между ушите. какво скачаш като помияр покрай преминаващите коли да джавкаш неподготвен?

  • 003 Anonimen 19.02.2021 14:26

    Към № 2 Няма такава история с безплатни почивки. Всеки си плаща при почивка. И с извадки за единични случаи не ти минава напънът. Пак си в запек. Можеше да опиташ да прочетеш с разбиране статията, да направиш едно изчисление, за което не е необходимо да имаш повече от 6 клас математика, да помислиш (както чета, никакъв шанс да успееш), а после да не сереш тъпотии тук в стил - ама вие що биете негрите. ФАКТ: 52 посочени обекта на военните - 1 млн. загуби! 5 посочени на съдебно-прокурорската мафия - 6 млн загуби. Неизвестен брой обекти на полицейските тъпаци - 17 млн. загуби. ИЗВОДИ? Не можеш да четеш с разбиране, а помиярите от МВР, при най-голям бюджет годишно са най-големи прахосници!

  • 002 Стизи 19.02.2021 14:12

    По отношение на МО войниците в чужбина и някой други категории им се полагат безплатни почивки плащани от държавата, т.е. базите им иматпоадекватни доходи но реално пак заплатени от нас. Друг поглед - База на МО Дряново, до манастир Бачо Киро - милиони левове за ремонт уж инвестирани последните години, базата е в плачевно състояние независимо от "ремонта" и започва да се руши и да има почти нулева заетост, незаинтересуван персонал и т.н.

  • 001 Anonimen 19.02.2021 13:59

    добре, де, Шикерова, що не се напъна да направиш анализ и на прахосничеството? МВР с няколко бази - 17 млн. загуби; съдебната измет и сган - 5 бази - 6 млн. загуби; Шапкарите от МО - ЦЕЛИ 52 бази - 1 млн. загуби. Излиза, че колкото да се смеем на военните, те най-успешно си управляват базите, а още повече, че са и най-много. И за какво е цялото квичене тогава?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец