01/02

Свързани новини

09.09.2020 09:46

Плажовете (на властта) край Евксиноград - напълно недостъпни

Видян 2835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата сама е нарушила конституцията и законодателството си като от години е направила невъзможен свободния достъп на граждани до три морски плажа северно от Варна. Това показа проверка на "Дневник". В кадастралните регистри, те са нанесени съответно като "Евксиноград -1, 2 и 3" и са с обща площ от 43 215 кв. м. Достъпът до трите плажа е възможен единствено през територията на правителствената резиденция "Евксиноград", което прави невъзможно използването им от лица извън кръга на т.нар. "правоимащи".


Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че територията на стопанство "Евксиноград" е 872 328 кв. м. В тях влиза единствено малък морски пясъчен плаж с асансьор и плувен басейн, който не е обозначен като такъв. Преди 1989 г. този плаж е бил ползван от бившия диктатор Тодор Живков, семейството му и тесен кръг гости и приближени. Останалите три плажа, разположени между резиденцията и морето са нанесени в кадастралните регистри като


самостоятелни "поземлени имоти, изключителна държавна собственост, крайбрежна плажна ивица"


В отговор на въпроси във връзка с ограничения достъп до трите плажа от администрацията на Министерски съвет, която управлява имота информираха следното:


"Стопанство "Евксиноград" е обект, предназначен за представителните и социалните нужди на централните държавни органи, съгласно Постановление № 118 на МС от 21.06.1993 г. за използването на недвижими имоти - публична държавна собственост. Обектът се охранява от Националната служба за охрана, съгласно § 1, ал. 4 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана.


Посочените в запитването морски плажове са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград". Достъпът до стопанство "Евксиноград" е контролиран, но всеки гражданин може да заяви желание за посещение или почивка, информация за което е налична на интернет страниците - www.travel.government.bg и www.euxinograd.bg".


Тази кратка информация обаче


не дава отговор на най-важния въпрос,


който бе зададен: "На какво основание е възпрепятстван свободният достъп на граждани до крайбрежната ивица, изключителна държавна собственост?".


Отразеното в кадастралните регистри сочи категорично, че плажовете "Евксиноград -1, 2 и 3" не могат да бъдат и не са част от територията "Стопанство "Евксиноград", което е охранявано от Националната служба за охрана. По тази причина за тях не могат да важат Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана, посочени в отговорите на правителствената администрация.


Според текста на чл.5, ал.1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие


"всички граждани имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг,


както и право на свободно ползване на морските плажове (...)"


Същият закон допуска ограничаване на посочените конституционно гарантирани права само "в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, както и при опасност за здравето и живота на гражданите".


В цитираните от администрацията на Министерския съвет Допълнителни разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана обаче, изрично е посочено, че тя "осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А", Правителствена зала на Летище - София".


С други думи - въпросните три плажа няма как да влиза в правомощията на Националната служба за охрана или достъпът до тях да бъде ограничаван с мотива, че са свързани с нацоналната сигурност. Аргументът в полза на това твърдение е, че като самостоятелни поземлени имоти, изключителна държавна собственост, те са извън територията на Стопанство "Евксиноград".


Според условията за посещение на правителствената резиденция край Варна това може да стане срещу входна такса от 12 лв. за възрастен и 6 лв. за деца под 16 години. Тя дава възможност за участие в пешеходна обиколка на стопанството с екскурзовод и в група от 10 до 30 човека с подължителност около час и половина. Никъде в условията за посещение обаче не е записана възможност за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на