С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.


Припомняме, че Галя бе на Мачу Пикчу – на екскурзия в Перу в момента, в който България разбра, че системата на данъчната администрация е хакната и личните, данъчните, кредитните, осигурителните данни на повече от 4 млн.българи – всички активни граждани в страната, са изтекли, и не я прекрати. В НАП също си раздадоха и 30 млн. лева бонуси, при над 20 несъбрани млрд.лв.  



„Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано", така служебният финансов министър Асен Василев коментира решението Галя Димитрова да бъде уволнена.

Той подчерта, че шефката на данъчните е освободена „за системно неизпълнение на служебните задължения“.


Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.


Завършил е Стопанската академия в Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.


В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001-2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП-Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.


Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.