Свързани новини

12.05.2021 11:56

Осъдиха НАП да плати обезщетение за теча на лични данни

Видян 4501 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от жертвите на теча на изтичането на лични данни от НАП през лятото на 2019 г. окончателно осъди приходната агенция да й плати обезщетение от 500 лв. Това се вижда от решение на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май, съобщава Сега.


Казусът стига до ВАС, тъй като НАП обжалва решение на долната инстанция от септември 2020 г. Административният съд - София град (АССГ) гледа иск по Закона за отговорността на държавата, свързан с Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR). Делото е заведено от К.С., която претендира за 1000 лв. неимуществени вреди, настъпили от неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните й като гражданин. Пробивът в информационната система на НАП е довел до публичното разкриване на личните й данни, твърди жалбоподателката. Съдът приема, че тя не е пострадала повече от обичайното и оценява вредите й на 500 лв. Върховните съдии Марина Михайлова (председател на състава и докладчик), Здравка Шуменска и Донка Чакърова се съгласяват с аргументите на първата инстанция.


Прокурорът по делото - Тодор Мерджанов, заема страната на НАП и настоява искът на К.С. да бъде отхвърлен.


В решението на АССГ се припомня, че на 15 юли 2019 г. се разбира, че са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Сред хората с разкрити лични данни е и К.С. Съдът обяснява, че всеки, който е претърпял материални или нематериални вреди в резултат на нарушение на регламента за личните данни, има право да получи обезщетение от администратора или обработващия данните. АССГ предлага на НАП да бъде назначена експертиза и специалист по киберсигурност да отговори на поставени от агенцията задачи. НАП обаче отказва. Така съдът приема, че приходната агенция не е доказала, че е предприела всички нужни мерки, за да защити данните на хората. Магистратите приемат за доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните й данни са станали общодостъпни и злоупотребите с тях не са изключени и в бъдеще.


К.С. не е единствената, която съди НАП за вреди. Преди време се разбра, че 7 души са спечелили на първа инстанция дела срещу агенцията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.05.2021 16:29

    Една жена, а още над 5 милиона и кой ще плаща? Шефката на НАП и кръгът около нея, които взимат цинично високи заплати и бонуси да си извадят от сметките и да плащат, иначе да връщат взетите незаслужено за нефелната си работа държавни пари. А несъбраните 20 милиарда от ДДС кой ще връща и в чии джобове потънаха?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв