Свързани новини

24.10.2019 09:26

НАП отписва 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми

Видян 4956 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   
Данъчните смятат да бракуват 85% от несъбраните публични вземания до 2017 г., сочи одит на Сметната палата, цитиран от Сега. Документът отчита дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички държавни вземания в периода 2013-2016 г. Общата им сума е трябва да е 29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана безвъзвратно е около 20 млрд. лева. Така излиза, че размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата.

Припомняме, че първоначално Сметната палата заличи от публичен достъп данни от одита си в НАП, но след натиск ги качи отново. Оказва се, че НАП е отписала като несъбираеми над 10 млрд. лв. публични вземания до 2016г. Причина за внушителното опрощаване на  задълженията към хазната е законова промяна от началото на 2016 г., която позволи служебно отписване при 10-годишен давностен срок.

53% от просрочените близо 30 млрд. лева  са класифицирани като трудносъбираеми, а 32% - като несъбираеми. Това всъщност са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социални слаби и т.н. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС.
Над 92% от отписаните вземания на НАП са укрити или недекларирани задължения. 54% от всички отписани вземания представляват начислени лихви за забава на плащането.

Още през март 2018 г. гражданското сдружение БОЕЦ разкри, че несъбраният и източен ДДС минава 16 млрд.  лева и подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции. Сдружението поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения, но тя бе отказана.

На 11 октомври ВАС обяви, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци. Ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен срок да отговори на въпросите по Закона за достъп до обществена информация.



По ирония на съдбата, информацията за заличените задължения лъсна точно когато Ицо Хазарта пусна новото си парче. „Имам човек в НАП”, гласи рефренът на песента, в която описва родната действителност сведена до максимата, че с връзки  всичко може да бъде потулено и уредено.


 


Вижте парчето на Ицо Хазарта ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 26.10.2019 16:17

    Да, нали за това не променят закона и продължават да се прехвърлят фирми с задължения на клошари и бездомни !!За да си продадеш апартамента струваащ50-60Х, нямаш право на прехвърляне, ДОКАТО НЕ ИЗЧИСТИШ ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ - ВОДА, ТОК, ДАНЪЦИ И Т.Ноооо, да прехвърлиш фирма с задължения милиони.....ВИЖ, ТОВА МОЖЕ !!!Е, че трябва да си глупак да не се възползваш от така щедро предоставената възможност, и да си натрупаш милионите дълг, после изпразваш фирмата и я прехвърлящ на някой циганин или клошар срещо стотина лев почерпка - и ти доволен, и той доволем !! Така има клошари и цигани собственици на десетки фирми с милионни дългове !! опрощават 20 милиарда, а постоянно се пищи, че няма пари за здраве, за увеличение на пенсий, а за болни деца се събират дарения !! ДЪРЖАВАТА И ПАРЛАМЕНТА СА СЪЧАСТНИЦИ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КОИТО ОГРАБВАТ НАРОДА !!!!!!

  • 003 Anonimen 24.10.2019 20:58

    с кого се сексува шефката на нап?

  • 002 Оля 24.10.2019 15:34

    Туземната колониална администраци продължава с грабежа на обитателите на подмандатната територия. С какъв слугинаж се отказаха от 4 милиарда долара, които Ирак дължеше на НРБ. С какъв слугинаж се отказаха от 3 милиарда долара, които Либия дължеше на НРБ и т.н..

  • 001 Anonimen 24.10.2019 09:46

    А,НАП ЗАЩО не помисли и за НАМАЛЕНИЕ ЗАПЛАТИТЕ на своите служители с 80%????????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат