Доказателство за това е динамиката на пазарния дял по видове собственост, която показва ежегодно увеличаване на платените услуги на частните лечебни заведения за сметка на спад на приходите на държавните.

Свързани новини

22.11.2022 18:00

Още борчове в държавните болници и повече пари в частните

Видян 5759 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавните лечебни заведения намаляват пазарния си дял, предоставят услуги с по-ниско качество и имат сериозни финансови проблеми, сочи анализът на проф. д-р Спартак Керемидчиев от Института за икономически изследвания при БАН. На този фон частните клиники отбелязват сериозен средногодишен ръст на постъпленията от НЗОК. Така те увеличават пазарния си дял и оказват услуги с по-високо качество на пациентите, сочи още докладът представен на международна научна конференция Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи.


По данни на НСИ в страната има 341 лечебни заведения за болнична помощ, от които държавните болници са 63, общинските – 120, а останалите 158 – частни. Макар и преобладаващи по брой, за периода 2019-2021 г. частните болници имат 34% пазарен дял, изчислен на базата на извършени, отчетени и платени дейности от НЗОК. Това показва, че частните болници са по-малки по размер от държавните. “Като цяло обаче те се справят по-добре от държавните, имат по-гъвкави системи за управление и финансиране на персонала”, коментира проф. Керемидчиев.


Доказателство за това е динамиката на пазарния дял по видове собственост, която показва ежегодно увеличаване на платените услуги на частните лечебни заведения за сметка на спад на приходите на държавните.


От 33% през 2019 г., частните болници увеличават пазарния си дял на 35% през 2021 г. В обратната посока се движи този показател при държавните. Техният пазарен дял се свива от 52% на 50%. Най-стабилни позиции имат общинските болници, чиито дял, намалява само с 1%. за периода – от 16% на 15%.
Освен по относителен дял важна е и динамиката на абсолютните стойности на финансиране, сочи анализът на проф. Керемидчиев. Според него за периода, който съвпада с развитието на К19 пандемията, финансирането на държавните болници нараства с 11%, на общинските болници – с 9%, а на частните – със 17%, при средно нарастване на всички средства с 13%.


Пресметнати като средногодишен темп на прираст най-бързо растат частните клиники – с по 10%, следвани от общинските – с по 4%, и накрая държавните - с по 3%.
"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание", коментира по-рано Андрей Марков от Българската болнична асоциация.


Частните лечебни заведения изпреварват държавните и от гледна точка на качеството на предоставяните услуги. С особена сила това се отнася за равнището на информираността на пациентите и по-конкретно за техните права и задължения. Проф. Керемидчиев цитира едно изследване от 2019 г., според което в частните болници то е 45%, а в държавните – 40%.


Информираността за новите медикаменти общо е 47%, а за страничните ефекти от тях - 76% при частните и 72% - при пациентите на държавните болници.
Изследването сочи още, че частните лечебни заведения се справят по-добре и с грижите за пациентите си.


Според него 45% от пациентите в частните болници винаги получават обезболяващи, докато в държавните техният дял е 39%. Отделно, 22% от пациентите на държавните болници докладват за липса дори на бутон система, докато при частните лечебни заведения те са 15%.


Изследването извежда проблема за мотивацията на работещите в лечебните заведения, която съществено се различават при държавните и частни здравни структури.  На този фон 73% от шефовете на лечебни заведения  у нас отчитат, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри.

Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 рязане до кокал трябва 23.11.2022 19:42

    Кога ще има осъдени депутати, правосъдни деятели и управляващи за работа против националната ни сигурност?! За 30 г властимащите унищожиха здравеопазването, образованието, икономиката, населението си и продължават с пълна сила с цел лично обогатяване и работа в интерес на външни интереси?!

  • 007 Anonimen 23.11.2022 17:15

    почти всички частни клиники са хирургически, до степен да набутват по 16 стента на здрав човек, но в мраморни облицовки Няма модерна детска болница в България и дали изобщо ще има, явно търговският интерес е доминиращ, нищо друго, затова и ще се роят децата аутисти като Сашко - вече са 60000

  • 006 катарски родолюбци 23.11.2022 17:11

    Милиардите, които генерира експортът на газ, се инвестират в образование, здравеопазване и инфраструктура. Той се гордее най-вече с това, че малкото емирство е постигнало толкова много: Когато една държава има стотици милиони жители, тя е бавна като слон. Ние може да сме малки, но сме по-бързи от сърна. Сега имаме едно от най-големите пристанища в Близкия изток, най-хубавото летище в света и най-добрата авиокомпания. Може да сме малки, но сме най-добрите. ако това беше в България, отдавна да са я продали на запад управниците и да са се изнесли, масово родофобие и еничарство

  • 005 Anonimen 23.11.2022 17:05

    а колко са болните по брой във въпросните частни клиники и в държавните, университетските, общинските и защо трябва да има търговска изгода от здравето на хората, това е цинизъм

  • 004 Anonimen 23.11.2022 17:01

    много са спорни качествата на услугите в частните болници, просто там наблягат на чистотата и усмивките, редовно набутват силно замърляни болни от частни клиники в Александровска, най вече от Токуда или горчивия бадем

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще