„С тези 6 млн. лв., което е най-голямата еднократна инвестиция в общинско здравеопазване в последните години, ние не решаваме всички проблеми, ние решаваме тези, които са най-належащи”, призна Георгиев.

Свързани новини

19.11.2022 17:00

Дават 5,6 млн. лв. на 10-те най-големи общински болници в София

Видян 8530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Столичната община предоставят 5,6 млн. лв. за 10-те най-големи общински болници, в които има и най-много пациенти. Решението е на общинските съветници на София, съобщи БГНЕС.

„Направили сме много подробен анализ на пациентите, на профила на всяка една болница и на нейните потребности. Каквото са поискали от ръководството на болниците, това е включено за закупуване. Близо 6 млн. лв. ще отидат за най-модерна апаратура и за ремонти на някои от общинските здравни заведения, така че гражданите да имат бърза и напълно безплатна достъпна здравна услуга в общинските болници“, каза председателят на Столичния общински съвет (СОС).

Георгиев обясни, че общинските съветници трудно са избрали кои общински болници да получат подпомагащите средства. Причината е, че болниците имат нужда от повече средства.

„С тези 6 млн. лв., което е най-голямата еднократна инвестиция в общинско здравеопазване в последните години, ние не решаваме всички проблеми, ние решаваме тези, които са най-належащи”, призна Георгиев.

Целта е общинските здравни заведения да станат съвременни болници с най-добра апаратура, с най-модерната техника, за да могат лекарите да си вършат още по-добре работата в спасяването на човешки живот.

„Закупуваме четири рентгенови апарата, томографска апаратура за Втора градска болница, предоставяме апаратура за Шейново, другото родилно го ремонтираме с близо половин милион лева, тоест съобразно потребностите, с много внимателен анализ и с пълна подкрепа на всички политически групи, което значи, че сме си свършили работата добре“, подчерта Георгиев.

 „Инвестициите не са спирали, въпросът е парите откъде ще дойдат. Това става чрез строга бюджетна дисциплина, с много премереност в инвестициите и с по-ефективен контрол върху общинските търговски дружества, тъй като парите, които сега ще се инвестират за апаратура, са дивиденти от печалби на общински търговски дружества“, каза Георгиев.

За Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ – бившите поликлиники) са определили 1,8 млн. лв., а останалите 3,7 млн. лв. ще отидат за УМБАЛ Св. Йоан Кръстител, II-ра МБАЛ - София , МБАЛ „Княгиня Клементина“, СБАЛОЗ Проф. д-р Марин Мушмов, ПСАГБАЛ „Света София“, както и за Втора САГБАЛ "Шейново".

„Относно инвестициите в общинските болници за активно лечение от СОС заявяват, че в Първа МБАЛ със закупуването на робот за UV дезинфекция започва програма за роботизация на част от дейностите в общинското здравеопазване. С новия робот ще бъде извършвана дезинфекция по най-съвременния световен метод на пространствата в болницата. По подобен начин се извършва дезинфекцията на помещенията в Европейския парламент, летище „Хийтроу“ и редица болнични комплекси в Европа и САЩ.

Във Втора МБАЛ ще бъде закупен нов скенер – 64-срезов, който позволява надграждане на досега предлаганите услуги с програма за съдова карта на главния мозък за съвременна диагностика и лечение както на сърдечно-съдови, така и на мозъчни заболявания.

В МБАЛ „Княгиня Клементина“ ще бъде закупена видео-бронхоскопска система, която ще позволи поддържането на най-високата степен на компетентност, завоювана от екипа на отделението с професионализъм и отговорно отношение към болните.

Във Втора САГБАЛ ще бъде закупен последно поколение стерилизационен апарат, автоклав, позволяващ непрекъснат 24/7 цикъл на стерилизация с индивидуални пакети за всеки болен. В общинските ДКЦ и болници ще бъдат осъществени и строително-монтажни работи с цел осъвременяване на сградния фонд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв