Докато смесената историческа комисия направи нещо като формулировка, която да подели цар Самуил - роден в София, че бил управлявал държава, която според повечето историци била България, ама пък била с център в земите на РСМ, комшиите нагло окрадоха шопската салата и даже си направиха националната туристическа реклама с нея

Свързани новини

16.08.2022 14:44

Опазете поне Шопската, и тя като Самуил е от София, не от Македония

Видян 1284 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Докато смесената историческа комисия направи нещо като формулировка, която да подели цар Самуил - роден в София, че бил управлявал държава, която според повечето историци била България, ама пък била с център в земите на РСМ, комшиите нагло окрадоха шопската салата и даже си направиха националната туристическа реклама с нея.


Шопската също е от София, особено в последния си вариант - с настърганото сирене отгоре, което точно преди 51 години я доукрасява по идея на главния готвач на тогавашния гранд-хотел София, сега Интерконтинентал на жълтите павета, на опашката на коня, в самото сърце на българската столица.

Идеолог на въвеждането й в рецептурниците на Балкантурист още през 50-те години е бащата на Райна Кабаиванска, който управлява тогава туристическия монополист. През 70-те е не само доразработена, но и е институционализирана, включително влиза в официалната готварска книга на българската национална кухня. Нещо, което не би било лошо да съберем и днес.



Най-лошото е, че никак не се сещаме да правим туризъм и милиони евро от шопската салата. Да я запазим като марка, да организираме курсове по направата й, та така да помогнем и на почти умрялото зеленчукопроизводство в тази наша държава, където всички агромилиарди отиват, за да си купуват зърнарите мерцедеси и бентлита - последно Промяната им наля над 3,5 млрд. лв. за половин година.

А шопската салата - под същото това име, се радва на широка популярност от Варшава до Пиран и Порторож и от Братислава до Загреб, фигурира най-отгоре в доста менюта от престижни ресторанти, през летищни барове до пунктовете за хапване по бензиностациите в ред страни.

Виновни сме си, че не си пазим съкровищата, понеже не разбираме, че са съкровища. Кой ни е крив тогава, че ни ги крадат - от историята до салатата. Пък ни е си ходим бедни. А, казват - скоро и гладни.


Борис Ангелов













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Клуб "Българи на привършване" 16.08.2022 21:22

    Докато ние дремем и мижитурстваме, гърците ни "национализираха" БЪЛГАРСКОТО Киселото Мляко, което продават вече по света ( поне в щатите) като "Грийк йогурт" и БЪЛГАРСКОТО Бялото Саламурено Сирене, което гърците си патентоваха и го рекламират и продават като "Грийк фета чийз"!!! Очаква се и Българското Розово Масло, в най-скоро време да започва да се предлага като турско, гръцко, египетско, македонско или дори като китайско "розово масло", но не и като БЪЛГАРСКО!!!Или от световните медии, да решат че Цар Калоян е бил изконен финландски или латвийски цар?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във