Свързани новини

11.03.2019 10:03

НС незаконно опрощава 8,2 млн. лв. на Мюфтийството

Видян 1529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията по вероизповеданията в НС прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, който а опрощава задълженията на официалните вероизповедания в България. Решението на комисията обаче се оказва противоконституционна и е в разрез със закона. Парламентът няма право да опрощава каквито и да било задължения. Това е правомощие от изключителната компетентност на Президента и не може да се делегира на други лица. Съществува специална Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания, която е помощен орган към президента на България, но НС няма никакво отношение към нея.  Само държавният глава може да амнистира дългове със специален президентски указ.


От финансовото министерство посочиха, че дълговете на религиозните организации са в размер на над 8,2 млн. лв.  Сумата беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание, заяви Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството. По думите на експерта останалите вероизповедания нямат задължения.


„В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост“, обясни експертът пред Хоризонт.  


„Поставяме мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. Това представлява недопустима държавна помощ. Ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент“, заяви Панков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв