Свързани новини

11.03.2019 09:43

Как Мюфтийството взе незаконно Къщата на Станишев от Соф.имоти пъти под реалната цена

Видян 3490 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Даже и домът на Мюфтийството е взет с незаконна сделка, стана ясно от документите, за които тези дни напомни Биволъ. След като ДПС идва на власт с НДСВ, тъй като не е имало как Министерството на образованието да прехвърли направо на вероизповеданието дарената на МОН 70 г. по-рано Къща на Станишев на ул. Братя Миладинови в центъра на столицата, без никакво правно основание сградата първо е прехвърлена на Софийски имоти, а после е продадена на ислямското религиозно „правителство” у нас. При това на скандално ниска цена и то за нещо като Коледен подарък, колкото и нелепо да звучи това. Сделката е сключена на дата, когато се извършват повечето неприятни за признаване зулуми – 21 декември 2001 г. или последния реален работен ден на същата година, макар че де юре има още 1-2 до ЧНГ.


301 квадрата – цялата сграда, която е едно от най-красивите здания в милионния град за 544 920 лв. или 1810 лв. на квадратен метър, което е 925 евро на кв.м или тогавашните пари за панелка или ЕПК в недотам престижен район на София. Не за историческа сграда в сърцето на София, каквито по онова време струват поне 3 пъти повече в реални сделки на пазара!


Станишевата къща не е на Сергей Станишев, макар собственикът да е 100% адаш на баща му и да е от същия край. Тя е принадлежала на родения в поробена българска Македония – село Галичник, герой от Сръбско-българската война, чиновник в Министерството на благоустройството, а след това бизнесмен Димитър Станишев. Когато нашите войски превземат родното си място – 1915-18 г., той дарява на България бащината си къща. Софийската оставя за себе си. Стилът на европейската постройка, която е семеен дом на фамилията се дължи на съпругата му Луиза, която е от Австрия – дъщеря на немкиня и хърватин. Двамата даряват къщата си, която се намира, където се събират улиците Братя Миладинови и Пиротска с бул. Стефан Стамболов, тогава – Драгоман, на Министерството на народната просвета – сега МОН. ИЗРИЧНОТО УСЛОВИЕ НА ДАРИТЕЛИТЕ Е В НЕЯ ДА ЖИВЕЯТ „БЪЛГАРЧЕТА, РОДЕНИ В МАКЕДОНИЯ И УЧЕЩИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ГИМНАЗИИТЕ В СТОЛИЦАТА”. Впечатляващо е, че Станишеви правят дарението в помощ на бедно, но ученолюбиви младежи през 1931 г., а той почива чак през 1936 г.


ДАРЕНИЕТО Е ПРИЕТО СЪС ЗАКОН ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ВЛИЗА В СИЛА С УКАЗ НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ, който никога не е отменян.


Биволъ пише: „Дълги години голямата къща на Станишеви се използвала за нуждите на българското просвещение и децата на македонските бежанци. Сградата е и една от малкото български постройки, които са включени в световните каталози на архитектурните забележителности. Незнайно как в началото на този век апетитният имот се оказва собственост на скандалното дружество Софийски имоти, което в края на 2001 г. го продава на Главното Мюфтийство за 544 920 лв. Справките сочат, че НА НЯКОЛКО ПЪТИ СГРАДАТА Е БИЛА ИПОТЕКИРАНА И ДОРИ ЗАПОРИРАНА, ЗАРАДИ ДЕЙСТВИЯТА НА СОБСТВЕНИКА (Мюфтийството) ”. Т.е. Мюфтийството, на което сега бяха опростени, отново над 8 млн.лв. и то отново незаконно – не с указ на президента, както е предвидено в Конституцията, а с решение на парламента.


И още: „Преди да реагира Биволъ, сигналът за безобразието е бил пуснат от македонски българи до лидер на една политическа партия, но не е последвала никаква реакция от там. Министерството на образованието трябва да каже как така къщата на Станишеви се е озовала изведнъж в Софийски имоти. Кой е взел решение да я продаде, като наруши дарствения акт, който е неприкосновен, защото е договор между дарителя и Българската държава? Дали сегашната ни държава се смята за правоприемник на България от преди 9 септември 1944 г, или единствено за наследник на НРБ!? За безнраственото потъпкване на дарствената воля и паметта на сем. Станишеви е нужна силна обществена и институционална реакция, за да бъде възстановено моралното и юридическо право”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    у нас БЕЗЗАКОНИЯТА се вършат главно от недоносените УПРАВНИЦИ от ГЕРБ днес,само се авантосва и гледат за своето,не и за бедните и нещастни хора-пенсионерите,правят си ГЕНОЦИД и ни изкрадоха пенсиите....,а дават на враговете ни....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак