Държавният департамент заяви в изявление, че е уведомил Конгреса машините, заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да е най-много 1, 673 млрд. долара. Главният изпълнител отново ще бъде Локхийд Мартин

Свързани новини

05.04.2022 18:04

Нови 5 млрд. лв. за F-16 с инфраструктурата: Радев

Видян 1910 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Правителството трябва да вземе тежко решение за F-16”, заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с одобрената от Вашингтон евентуална покупка на втора партида изтребители. Правителството на САЩ обяви, че е дава зелена светлина за продажбата на 8 бойни самолета на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО”, предаде AFP.


 


Държавният департамент пусна изявление, че е уведомил Конгреса машините, заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да бъде най-много 1, 673 млрд. долара. Главният изпълнител отново ще бъде Локхийд Мартин. Предстои американската оферта да бъде разгледана и одобрена у нас.


 


“Ако искаме новите американски изтребители да летят в България и да разполагат с обучени пилоти и техници, оборудване за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 млрд. лв. и няма как тя да бъде по-малка”, посочи той.


 


Радев напомни, че е наложил вето на първата сделка през 2019 г. „заради начина, по който беше сключен договорът от българска страна“. „Казах ясно, че правителството крие реалната цена за тези 8 самолета от българската общественост. Правителството взе решение да ореже безобразно пакета до 2,1 млрд., приемливи за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв.," припомни президентът, който е и професионален военен пилот.


 


Радев беше категоричен, че цената на втората доставка доказва правотата му. Така, по думите му, цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза Граф Игнатиево ще струва допълнително общо 5 млрд. лв. “Цената на самолета плюс въоръжение, обучение и други екстри определят тази цена”, подчерта той.


 


“Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 г. (когато се очаква първата доставка), той ви лъже”, подчерта президентът. Той допълни, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство „около 2030 г.“


 


В същото време президентът беше категоричен, че всяко забавяне на управляващите ще увеличи празнотата след евентуално спиране от полети на МиГ-29.



“Близо 10 г. ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС”, алармира преди по-малко от месец той.



"Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма. Това означава, че ние сме компрометирали и проектът F-16", заяви Радев тогава.



Напомняме, че България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които тепърва се изработват в САЩ и напоследък стана ясно, че ще закъснеят с поне 2 г. и ще бъдат доставени около 2025 г. По проекта, одобрен от НС, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8.  Преди 3 г. страната ни трябваше да плати 1,256 млрд. долара, или около 2,2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече.


 


От сегашните съобщения става ясно, че новите самолети се предлагат на по-висока цена - 1,67 млрд. долара, от първите 8, които бяха придобити за 1,256 млрд. долара. Не е ясно обаче дали не се предлага допълнително оборудване и въоръжение. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от екстри.


 


 


Егор Глазунов


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.04.2022 20:55

    През април държите все още февруарските хороскопи.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и