Съединените щати одобриха голяма продажба на военни самолети на България на стойност над 1,6 млрд. долара, като се съгласиха да прехвърлят няколко самолета F-16 на източноевропейската държава в опит да модернизират армията ѝ

Свързани новини

05.04.2022 09:24

САЩ продават още изтребители на България за 1,6 млрд. долара

Видян 2042 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати одобриха голяма продажба на военни самолети на България на стойност над 1,6 млрд. долара, като се съгласиха да прехвърлят няколко самолета F-16 на източноевропейската държава в опит да модернизират армията ѝ.




Държавният департамент одобри сделката в понеделник. Освен осемте изтребителя F-16 той включва и редица ракети, сензори и резервни части на обща стойност 1,67 млрд. долара, според Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).




"Предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа", заявиха от агенцията и добавиха, че тя ще позволи на българските военновъздушни сили да "разполагат рутинно с модерни изтребители в Черноморския регион".


 


 Въпреки това DSCA отбеляза, че продажбата "няма да промени основния военен баланс в региона", като вместо това заяви, че тя ще насърчи обща отбранителна доктрина сред съюзниците от НАТО и ще позволи на България да продължи да "модернизира въоръжените си сили".




Ако бъдат одобрени от законодателите, американските изпълнители ще бъдат командировани в страната за срок от три години, за да предлагат на място "логистична подкрепа" за самолета, който се произвежда от Lockheed Martin и остава един от най-добрите многоцелеви изтребители в арсенала на САЩ. Понастоящем той се използва от поне 25 военни по целия свят.


 


Член на Алианса на НАТО от 2004 г. , България реши да замени остарелия си флот от изтребители МиГ-29 от съветската епоха през 2019 г. , като се съгласи да закупи няколко самолета F-16 за 1,25 млрд. долара в рамките на най-голямата оръжейна покупка на София след разпадането на СССР.


 


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 05.04.2022 22:04

    Бай дъ уей, abv.bg и google.bg, мерси за идеята с Крематориум Варна!

  • 002 Anonimen 05.04.2022 22:02

    Абе, 001, кого го хебеца за българския народ - важното е, че едни хора са си получили комисионните. На фона на предстоящата икономическа криза и гладорията, която ни чака заради активиране на Слънцето, отслабналото магн. поле и изтъняващата атмосфера, тези говеда трябва да бъдат сложени на кол.

  • 001 народен съд 05.04.2022 10:50

    Ама вярно сме си американска губерния. Кой ще пазят тези самолети като управляващите безродници и родоотстъпници упражняват геноцид над бълг.население до неговото изтребване?! И как може да се ощетява хазната с толкова милиарди, като предплатените преди 2 г самолети ще дойдат с недопустимо закъснение без никакви компенсации?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!