Холандският монарх направи тези забележки в отговор на неотдавнашно проучване, според което общественото доверие в краля е спаднало до най-ниското си ниво от началото на управлението му - 54%

Свързани новини

28.04.2022 09:24

Никой не иска да свърши като Путин: Нидерландският крал

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нидерландският крал Вилем-Александър се пошегува в сряда, че "никой" не иска да бъде на мястото на руския президент Владимир Путин, което е рядко срещана политическа забележка от страна на монарха, съобщава Политико.




"Ако нямате [конструктивна критика], може да се свършите като Путин", каза той, говорейки в Маастрихт на парада по време на ежегодните тържества по случай Деня на краля, "а никой не иска това".




Холандският монарх направи тези забележки в отговор на неотдавнашно проучване, според което общественото доверие в краля е спаднало до най-ниското си ниво от началото на управлението му - 54%. "Социологическите проучвания не ми помагат много - това, което смятам за добро, е конструктивната критика", каза той, преди да спомене Путин.


 


Въпреки че кралските особи в Нидерландия понякога играят влиятелна роля в политиката зад кулисите, обикновено се очаква те да бъдат аполитични в публичното пространство - дори ако кралят е изразявал подкрепата си за Украйна. "Сърцата ни са с народа на Украйна и с всички, засегнати от насилието", заяви той в съвместно изявление със съпругата си кралица Максима през февруари, веднага след като Путин обяви война на Киев.


 


Въпреки че през 2013 г. Вилем-Александър се възкачи на престола с висок рейтинг, доверието в него пострада след критиките за редките му публични изказвания по време на първата смъртоносна вълна на COVID-19 и възмущението от пътуването на кралското семейство до Гърция в условията на пандемични ограничения през 2020 г.




Известен с разгулния си начин на живот в младежките си години, кралят си спечелва прозвището "Принс Пилс" (Принц на бирата) заради обилното пиене на бира като студент.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог