Двамата обсъдиха ситуацията на място, като Путин обясни на ръководителя на ООН причините, поради които Русия започна военната си офанзива срещу съседната страна в края на февруари.

Свързани новини

27.04.2022 09:51

Ходът на Москва за Донбас се основава на прецедента Косово: Путин пред шефа на ООН

Видян 3090 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник руският президент Владимир Путин прие в Кремъл генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за разговори, посветени на украинската криза. Двамата обсъдиха ситуацията на място, като Путин обясни на ръководителя на ООН причините, поради които Русия започна военната си офанзива срещу съседната страна в края на февруари.




Путин заяви пред Гутериш, че ходът на Москва да признае отцепническите републики Донецк и Луганск се основава на прецедента в Косово, създаден от подкрепен от ООН съд. Републиките възникнаха, след като жителите на източната част на Украйна отхвърлиха подкрепяния от Запада Майдан от 2014 г. , обясни той.


 


Путин добави, че след преврата правителството в Киев е избрало военно решение, което е довело до осемгодишното противопоставяне в Донбас.




"Много добре си спомням решението на Международния съд, в което се казва, че при упражняване на правото на самоопределение територията на която и да е държава не е длъжна да се обръща към централните власти на страната с молба за разрешение да обяви своя суверенитет", каза Путин.




Гутериш изтъкна, че самата ООН все още не признава Косово като независима единица, а го разглежда като част от Сърбия. Путин обаче възрази, че юридическият прецедент все още съществува, тъй като Косово е получило широко признание на Запад.


 


 


"Толкова много държави по света, включително нашите опоненти на Запад, направиха това по отношение на Косово. Косово е признато от много държави - това е факт - от много западни държави то е признато като независима държава. Направихме същото и по отношение на републиките в Донбас", каза Путин и добави, че впоследствие републиките са поискали от Москва военна помощ, която Русия е предоставила в пълно съответствие с Устава на ООН.


 


 


Освен че обсъдиха международното право и правното основание за руската военна операция, Путин и Гутериш говориха и за хуманитарната ситуация на място в Украйна. Ръководителят на ООН заяви, че организацията и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) са готови да окажат помощ за евакуирането на цивилни, за които се твърди, че са в капан заедно с украинските бойци в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в град Мариупол.



"Това ще бъде операция за евакуиране на цивилни граждани от централата. Русия многократно е обвинявана, че евакуацията не е била извършена. От друга страна, Русия обяви създаването на [хуманитарни] коридори, които обаче не се използват", заяви Гутериш.




Президентът на Русия заяви, че цивилните граждани, за които се твърди, че са в капан в завода "Азовстал", остават там само защото украинските бойци, включително неонацистките групи, които са се скрили в съоръжението, не ги пускат.


 


"Продължаваме да чуваме от украинските власти, че там има цивилни. Но след това военнослужещите от украинската армия са длъжни да ги освободят, защото в противен случай те действат като терористи в много страни по света, като ИДИЛ в Сирия, криейки се зад цивилното население. Най-лесно е да пуснем тези хора навън", заяви той.


 


Путин също така отбеляза, че ръководителят на ООН очевидно е бил "дезинформиран" за хуманитарните коридори, създадени от Русия, като посочи, че повече от 100 000 цивилни са напуснали Мариупол през тях.




"И те могат да отидат навсякъде: някои искат да отидат в Русия, други - в Украйна. Където и да е - ние не ги задържаме, а предоставяме всякакъв вид помощ и подкрепа", добави той.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 27.06.2022 17:06

    Когато слушаш убиец, той никога не е виновен, винаги има прецедент и обстоятелства, които го заставят да убива! Ако ги няма създава си сам и твърди, че ги има !

  • 003 Anonimen 27.04.2022 16:50

    Кой каквото си надроби това си сърба… Щом може Косово защо да не може Крим И Донбас…Или пак двоен стандарт…

  • 002 Кадир акбар 27.04.2022 11:23

    Руските ОСВОБОДИТЕЛИ преминаха в настъпление в района на Харков !!!

  • 001 Anonimen 27.04.2022 10:43

    А аншлусът на КРИМ той на какво се основава ? Хитлер също си намираше основания - Путлер не остава по назад !Основания да искаш ! На Вагнер работа се търси, иначе как ще им се плаща !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак