През тези осем седмици международното хуманитарно право не просто беше пренебрегнато, а сякаш захвърлено, каза Бачелет

Свързани новини

26.04.2022 11:18

Руското нахлуване в Украйна опустоши живота на цивилното население: Върховният комисар на ООН по правата на човека

Видян 1290 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Руското нахлуване преди близо два месеца потопи Украйна в хуманитарна криза и криза на човешките права, която опустоши живота на цивилното население в цялата страна и извън нея", заяви в петък върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет и призова всички страни да спазват международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право, по-специално правилата за водене на военни действия, предаде ohchr.org.




"През тези осем седмици международното хуманитарно право не просто беше пренебрегнато, а сякаш захвърлено", каза Бачелет:




"Руските въоръжени сили безразборно обстрелват и бомбардират населени места, убивайки цивилни граждани и разрушавайки болници, училища и друга гражданска инфраструктура - действия, които могат да бъдат определени като военни престъпления".


 


"Това, което видяхме в контролирания от правителството Краматорск на 8 април, когато касетъчни суббоеприпаси удариха железопътната гара, убивайки 60 цивилни и ранявайки 111 други, е емблематично за неспазването на принципа на разграничаване, забраната за безразборни атаки и принципа на предпазливост, залегнали в международното хуманитарно право", заяви Бачелет.




Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (МНППЧУ) също така е документирала, че украинските въоръжени сили в източната част на страната използват оръжия с неизбирателно въздействие, които причиняват жертви сред цивилното население и щети на цивилни обекти.


 


От 24 февруари до полунощ на 20 април Върховният комисариат за човешки права е документирал и потвърдил 5 264 цивилни жертви - 2 345 убити и 2 919 ранени. От тях 92,3% (2266 убити и 2593 ранени) са регистрирани на контролирана от правителството територия. Около 7,7% от жертвите (79 убити и 326 ранени) са регистрирани в Донецка и Луганска област, контролирани от руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи.




"Знаем, че действителният брой ще бъде много по-голям, тъй като ужасите, извършени в районите на интензивни сражения, като Мариупол, излизат наяве", заяви ръководителят на ООН по правата на човека.




"Стават известни и мащабите на екзекуциите по бързата процедура на цивилни граждани в районите, окупирани преди това от руските сили. Трябва да се гарантира запазването на доказателствата и достойното третиране на тленните останки, както и психологическа и друга помощ за жертвите и техните роднини", добави Бачелет.


 


По време на мисия в Буча на 9 април служители на ООН по правата на човека документираха незаконното убийство, включително чрез екзекуция по бързата процедура, на около 50 цивилни.




"Почти всеки жител на Буча, с когото нашите колеги разговаряха, ни разказа за смъртта на свой роднина, съсед или дори непознат. Знаем, че трябва да се направи още много, за да се разкрие какво се е случило там, и знаем също, че Буча не е изолиран случай", заяви върховният комисар.


 


 


В МДПЧ са постъпили повече от 300 твърдения за убийства на цивилни граждани в градове в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми, които са под контрола на руските въоръжени сили в края на февруари и началото на март.




Умишленото убийство на защитени лица, включително екзекуциите по бързата процедура, са груби нарушения на международното право в областта на правата на човека и сериозни нарушения на международното хуманитарно право и представляват военни престъпления.




HRMMU също така документира опустошителните последици от конфликта върху редица други права на човека, включително правото на здраве. До момента тя е регистрирала 114 нападения срещу медицински заведения, въпреки че действителният брой вероятно е значително по-висок. Прекъсването на медицинското обслужване доведе и до увеличаване на общата смъртност сред цивилното население в редица обсадени градове.


 


 


"По наши оценки поне 3000 цивилни са починали, защото не са могли да получат медицинска помощ и заради стреса, който е бил оказан върху здравето им в условията на военни действия. В това число руските въоръжени сили ги принуждават да останат в мазета или не им позволяват да напускат домовете си в продължение на дни или седмици", каза Бачелет.




Все по-често се появяват твърдения за сексуално насилие над жени, мъже, момичета и момчета от страна на руските въоръжени сили в Украйна. HRMMU е получила 75 жалби от цялата страна, въпреки че повечето са от Киевския регион. HRMMU проучва всяко твърдение, въпреки че това остава предизвикателство, тъй като оцелелите може да не желаят или да не могат да бъдат интервюирани.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 26.04.2022 22:00

    защо не пишете за подготвяното украинско нахлуване към Русия,подготвяно преди това?Асега било руско нахлуване,а избитите и горени живи хора от укр. жласти и бандите там,обучавани от САЩ........

  • 004 Anonimen 26.04.2022 21:38

    против, сори, котаците пак се наместиха пред компа.

  • 003 Anonimen 26.04.2022 21:36

    Забравих, и нещо притв кърлежи - кучетата ми и котаците са пълни с кърлежи, ще лепнем някой био-уепън.

  • 002 Anonimen 26.04.2022 21:31

    Гугъл.бг! Не страдам от прекалена сънливост, нито от безсъние. Аз като помириша възглавница, веднага заспивам. Спя здрав сън, 8ч през зиматаь 7.30 през лятото, е не знам защо е така, но е така. Не ме захейвайте с разни клецави бабишкери и дедушкери, а ми предложете някоя свястна косачка, че имението ми тревяса.

  • 001 Anonimen 26.04.2022 21:20

    А на мен ми се опустоши градината откак се набутахме в НАТО и самальотите ми вият денонощно над главата. То само да виеха, бива, но те и ръсят аборигените с какво ли не за да им унищожават реколтата. И по-лошо - опустоших се от антибиотици за Лайм,чревни инфекции и кво ли още не + 2 седмици в болницата заради продължителна употреба на антибиотици! Така, че - сашки, рашки, укита и о-О-оВнета, вървете на майка си у вагината!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева