10 най-зелени места на Земята

Свързани новини

19.08.2023 07:12

Най-зелените места на Земята - от походи в джунглата до потапяне във водопад

Видян 3001 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има причина зелените почивки да ни оставят спокойни и освежени. Според психологията на цветовете този земен нюанс спомага за намаляване на стреса и подобряване на концентрацията - и пътешествениците могат да се възползват от тези заслужени ползи в пищни пейзажи по целия свят.


Намерете спокойствие между езерата и водопадите в Хърватия. Потърсете спокойствие в дивите тропически гори на Африка.


Ето 10 от най-зелените места на Земята, които съчетават спокойствието и тишината с незабравими приключения.


Долината Сапа, Виетнам

Красиви оризови тераси в Сапа, Виетнам

Сгушена в северните планини на Виетнам, Сапа заслепява с изумрудени оризови полета, разпръснати по вълнообразни зелени хълмове. Това е мястото, на което виетнамските пътешественици отиват, за да избягат от всичко, независимо дали става дума за нощни преходи от село до село или за 15-минутно изкачване с фуникуляр на най-високата планина в страната - Фансипан. Върхът на хълма Topas Ecolodge предлага идеалното място за потапяне в този буен рай, с прекрасни гледки от балконите на бунгалата и уютните вили със собствени басейни (последните ще бъдат построени през 2022 г.).

Национален парк Корковадо, Коста Рика




Слънцето пробива през дърветата в дъждовната гора на националния парк Коркоадо, Коста Рика

Трудно е да се състави списък на най-зелените места в света без Коста Рика, изпълнена с дъждовни гори - а Национален парк Корковадо на полуостров Оса е толкова зелен, колкото може да бъде. В този национален парк с богато биоразнообразие, в който се намират някои от единствените останали стари влажни гори в Централна Америка, могат да се видят тапир на Баирд, ягуари, ленивци и макаци.


Районът се характеризира с разнообразие от екосистеми - от низинни дъждовни гори до мангрови блата. Местата за настаняване в парка са малко, но можете да организирате нощувка в рейнджърската станция Сирена - преживяване, което ще ви накара да се събудите на едно от най-разнообразните места на планетата.


Оризовата тераса Тегалаланг, Бали



Ранна сутрин в оризовата тераса Тегалаланг

Разположена в близост до Убуд, един от най-гъсто залесените градове на Бали, оризовата тераса Тегалаланг, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се променя от шарлан до ловно зелено и обратно, създавайки един от най-спокойните и завладяващи пейзажи в Индонезия. Традиционната терасовидна структура на Тегалаланг е хилядолетна стратегия за напояване. Зелените слоеве предлагат уникални гледни точки към мозайката от оризови полета и джунгла. За да се насладите на истинското спокойствие и великолепие на Тегалаланг, пристигнете рано сутринта, далеч преди следобедните тълпи.

Вал д'Орча, Италия

Хълмовете на Тоскана при изгрев слънце

Пътешествията в Италия обхващат цялото цветно колело - от наситено червените вина до обагрените в цветовете на дъгата Чинкуе Тере. Но ако търсите пълен спектър от зеленина, отбележете Вал д'Орча в Тоскана - регион, който се простира на юг от Сиена до североизточната част на планината Монте Амиата. Този зелен регион, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е един от основните селскостопански центрове на Италия. Навсякъде в идиличния му пейзаж ще откриете лозя, маслинови горички и характерните улици, обрамчени с кипариси. Не пропускайте винената пътека на Вал д'Орча, за да съчетаете зеленината с характерните за Италия вкусни червени вина.



Планините Мая, Белиз



Изглед от върха на резервата за диви животни Cockscomb Basin

Планините Мая се простират на 112,6 км през южен Белиз до Гватемала. Тази планинска верига рязко се различава от ярко синьото на крайбрежието на Белиз.


Тук, в планините на маите, гъстите джунгли са пълни с уникални приключения - от наблюдение на диви животни като ягуари и тапири до плуване под водопади или изкачване на връх Виктория, втората по височина планина в страната.


За да се насладите изцяло на завладяващите зелени пейзажи на страната, резервирайте стая в екопътеката Copal Tree Lodge, където природата е основната атракция. Хотелът е сгушен в 22 000 акра буйна джунгла, а в стаите има вани и душове с гледка към върховете на дърветата (и маймуните гаулер), без да споменаваме фуникуляра, който ви отвежда надолу, за да изследвате Рио Гранде.


Национален парк Киларни, Ирландия



Изгрев в планините, Пръстенът на Кери, графство Кери, Ирландия

Изумруденият остров грее във всички нюанси на зеленото и малко ирландски дестинации показват тази цветова палитра така, както Национален парк Киларни. В този биосферен резерват на ЮНЕСКО се срещат местни дъбове, вечнозелени дървета, тисови гори и храсти - а флората работи в тандем, за да създаде умопомрачително зелено море.


Тези успокояващи нюанси достигат до най-високите височини на Ирландия, като в района се намира най-високата планинска верига в страната - Макгиликадски ридове (MacGillycuddy's Reeks). Разгледайте парка на кон или си поръчайте пешеходен тур, за да достигнете до върха на най-високата планина в страната - Carrauntoohil.


Teahupo'o, Таити

Снимка, направена в Теахупоо, Френска Полинезия

Вълните може и да са билетът за слава на Теахупо'о - това е мястото на олимпийското състезание по сърф през 2024 г. - но на сушата този спиращ дъха участък от югозападната част на Таити е точно толкова зелен, колкото и син. Буйните долини, които обграждат крайбрежието на Теахупо'о, са изпълнени с драматизъм, с високи, назъбени върхове и отвесни хребети - много от тях са далеч от мрежата и са достъпни само с лодка.


За да се разходите из тези изумрудени долини и да се събудите с гледката им от собствената си спалня, резервирайте стая в A Hi'o To Mou'a, семейна къща за гости с 4000 кв. м зеленина - от океана до "задния двор" на долината, където ви очакват водопади, величествени бели коне и безброй плодни дръвчета.



Национален парк Плитвички езера, Хърватия



Гледка към водопадите в Националния парк Плитвички езера в слънчев ден

Най-популярната дестинация за пешеходен туризъм в Хърватия е и най-зелената: Националният парк "Плитвички езера", включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Буки, ели и смърчове обрамчват характерните за парка водопади и 16 езера. Местната дива природа - от диви свине до редки птици - обича тези пищни гледки също толкова, колкото и туристите.


Прочутите езера в Плитвице дори придобиват изумрудени оттенъци в зависимост от светлината. Най-добре е да се насладите на тях от пешеходни маршрути като пътека С (5 мили) или пътека К (11 мили); последната се вие през целия парк.


Конгоански басейн, Централна Африка



Криволичеща река в джунглата в тропическите гори на басейна на река Конго

Тропически дъждовни гори и блатисти местности покриват басейна на река Конго в Централна Африка, който обхваща шест държави, включително Република Конго, Камерун и Габон. Това е втората по големина дъждовна гора в света, която обхваща 500 млн. акра пищни пейзажи с над 10 000 растителни и 2 000 животински вида. В басейна на Конго посетителите могат да се възхищават на горили, шимпанзета, бонобо и горски слонове.


Все по-голям брой туроператори вече водят гостите си тук, включително The Classic Safari Company, която изготвя маршрути за басейна на Конго, включващи дни за наблюдение на дивата природа, съчетани с нощувки в луксозна къща на дърво.

Дъждовна гора Хох, Вашингтон



Национален парк "Олимпик", дъждовна гора Хох, пътека "Залата на мъховете" с големи кленове


Северозападният район на Тихия океан е едно от най-зелените места за бягство в САЩ, но нищо в този регион - или в останалата част на страната - не може да се сравни с хипнотизиращата дъждовна гора Хох в Олимпийския национален парк във Вашингтон. Тук папратите, мъховете, иглолистните и широколистните видове работят безпроблемно, за да оцветят дъждовната гора Хох във всички нюанси на зеленото.


29,7-километровата пътека Hoh River Trail изследва всяко кътче на тази спокойна дъждовна гора, а по-кратката едномилна пътека Hall of Mosses (Зала на мъховете) преминава през стари гори и кленови горички, като по пътя има зеленина от мъхове, които осигуряват сянка.


 Източник: travelandleisure.com


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.