Нагледно пособие за преобуване във въздуха демонстрира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който отрече да е имал предвид руската държава, когато каза, че зад масовите бомбени заплахи в училища в страната стоят "хибридни атаки, свързани с Русия". Думите му дойдоха след коментар потемата от от страна на руското посолство в България.

Свързани новини

29.03.2023 17:27

МВР се отрече от "руската следа" за бомбените заплахи

Видян 1588 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нагледно пособие за преобуване във въздуха демонстрира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който отрече да е имал предвид руската държава, когато каза, че зад масовите бомбени заплахи в училища в страната стоят "хибридни атаки, свързани с Русия". Естествено, изречени без разследване или поне някакви улики, като на пазара. Оправданията му дойдоха след коментар по темата от от страна на руското посолство в България.


“Обърнахме внимание на изявлението на Министъра на вътрешните работи в техническото правителство на България  Демерджиев за евентуално участие на Русия в разпространението на съобщения за миниране в български учебни заведения”, написаха на официалната си страница във Фейсбук от руската дипломатическа мисия у нас. "Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за „руската следа“”, посочиха от ведомството на Елеонора Митрофанова.


Взаимната размяна на коментари идва, след като трети ден в десетки училища в страната бяха получени заплахи за поставени бомби. В сряда предупреждения са били изпратени до училища в София, Бургас, Варна, Плевен и Ямбол. Ден преди това от МВР съобщиха, че до вторник следобяд са регистрирани общо 102 сигнала за взривни устройства в училища.


"Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга държава. Пълна информация по този въпрос ще бъде дадена, когато приключи разследването", сети се след дъжд качулка министърът, който уж е юрист. Не съм визирал руската държава, скоро ще имаме категорични данни откъде идват тези заплахи", каза Демерджиев на брифинг пред журналисти. Как разследва неговото МВР?


Напомняме, че за 1 година МВР не стигна доникъде по казуса с умишленото запалване на вратата на дома на съоснователя на 19 минути Борис Ангелов. При записи на десетки камери в затворен комплекс, свидетели от охраната му, писмени улики за поръчителя, предадени от жертвата, МВР на Демерджиев не направи абсолютно нищо: не намери нито извършителя, нито поръчителя, дори и до хипотеза за тях не достигна, не си направи и никакъв труд. Не е ясно как ще нищи атака от международно ниво.

”В момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите”, заяви на свой ред президентът Румен Радев. Той увери, че органите на реда и партньорските служби правят всичко възможно, за да установят и неутрализират източниците. “Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, а в цяла Европа и САЩ”, подчерта Радев. Той бе категоричен, че „атаките не са реални, а хибридни”.
От ЦИК вече заявиха, че още чакат инструкциите на МВР за реакция при евентуални нови бомбени заплахи в деня за размисъл (1 април) или в деня на вота (2 април). Засега обаче изобщо не са постъпили в институцията, макар че във вторник вечерта ЦИК изпрати писмо до Демерджиев със запитване по въпроса. Повечето от секционните избирателни комисии са именно на територията на училищните сгради.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.03.2023 18:33

    тъпо парче беше и си остана - кратунка някаква

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и