Крайният срок за настаняване на украйнските бежанци е 31 октомври 2022 г., до който разходите се поемат от бюджета на страната и се възстановяват от ЕС

Свързани новини

31.10.2022 09:30

Министерството на ПП фалира хотелиерите с неизплатени суми за украинските бежанци

Видян 1581 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на туризма, което в служебния кабинет се води от депутата от Продължаваме промяната (ПП) Илин Димитров, за пореден път не спази многократните си обещания да изплати дължимите на българските хотелиери суми по настаняване на украинските бежанци. Днес (31.10) тези хора трябва да бъдат изгонени от местата, където са подслонени, тъй като изтича срокът за разквартируването им и ведомството тепърва ще мисли какво да ги прави.

Напомняме, че въпросното забавяне на финансовите средства за бранша и хаосът по темата започна още при работата на редовния кабинет Петков-Нинова. Тогава правителството първо остави въпроса за бежанците на кметовете на общините, а после ги настани в хотелите, но без да плаща. В крайна сметка проблемът остана  в наследство за служебния кабинет.


Новият министър Илин Димитров също идва от ПП, като самият той изрично подчерта още при назначаването си, че остава част от партията на Кирил Петков. Той неколкократно обеща проблемът да се реши, но очевидно това не се случи. ПП, което има министър в служебния кабинет яростно атакува (не само по случая Руди Гела) и то чрез лидера си Петков същото правителство, където има собствен представител.


Крайният срок за настаняване на украинските бежанци е 31 октомври 2022 г., до който разходите се поемат от бюджета на страната и се възстановяват от ЕС. „Никой от правителството не излиза с ясна позиция какво да правим и къде ще бъдат преместени бежанците. Държавата си затваря очите“, заяви пред Мирослав Иванов  от TravelNews Веселин Налбантов, зам.-шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


“Нито хотелиерите са раздвоени, защото не могат да изхвърлят хората на улицата от човешка гледна точка. От друга страна не искат да фалират за сметка на държавата“, допълни той. Според него все още няма решение от правителството какво ще се случи с хората след 31 октомври. „Това са хора и съдби, като те са бедни и не могат да си плащат да останат в хотелите“, подчерта Налбантов. Той допълни, че България трябва да поиска спешно още средства от ЕС или да премести бежанците в държавни бази.


В страната има настанени над 20 хил. украинци по хотелите, като предимно са в курортите по Българското Черноморие. „Хотелиерите ще фалират, а са първите, които подадоха ръка на държавата. Не искаме печалби, а да можем да си покриваме разходите за настаняването на бежанците“, коментира Налбантов.
Димитров обяви пред TravelNews, че решението за бежанцитe трябва да бъде взето от междуведомствена група, която да го предложи на МС.


„Министерство на туризма само администрира мярката. Искам да уверя бежанците, че и каквото решение да бъде взето, към тях ще се отнесем хуманно. Все пак сме държава-членка на ЕС и не можем да си позволим друг тип отношение, а те не заслужават друго отношение, освен човешко", каза Димитров.
Евросредствата за бежанците у нас привършват. Платени са само за настаняване и изхранване над 183 млн. лв, а общо са поети над 523 млн. лв.


“До момента са разплатени месеците юни, юли и голяма част от август. Разработват се списъците за първата част от програмата - март, април и май. След като се разплатят средствата, ще се отвори програмата за 15 дни, когато всеки хотелиер може да подаде жалба, в която да опише има ли разлики от това, което е получил и това, което е декларирал", казва министърът.


Пламен Валентинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 претенциите не тук 01.11.2022 10:20

    Хотелиерите сами се фалираха защото са много алчни. Хората са казали лаком г.з глава затрива. Управлението е длъжно да се грижи първо за собствения си народ и после за някакви претенциозни и нагли туристи на аванта под формата бежанци

  • 003 Лекуващ лекар 01.11.2022 09:58

    За българите от пострадалите села скапани фургони, а за вас 5 звезди, една от вас нарече всички българи "цигани", ползвайки нашите българските ресурси безплатно !!! Извратеното "гостоприемство" на запада им създава проблеми и те искат да прехвърлят тези идиотски проблеми и върху Булгаристан!!! Mарш в америка хохли гадни !!!

  • 002 Лицемери от изчезнал Булгаристан 01.11.2022 09:58

    До кога ще търпим наглостта на тия хора , които нашите управници хрантутят с нашите пари , а болните деца и пенсионерите са оставени на произвола на съдбата ? Сега е чудесен момент Сатанинските Античовешки Щати, да предоставят визи на всички украински бежанци по целия свят !!!

  • 001 Anonimen 31.10.2022 19:47

    Докато урките се наричат бежанци и се настаняват по хотел, много от които луксозни и са на пълна държавна издръжка / т.е. от моите пари и парите на останалите българи/ плюс 40 лева джобни пари на ден то другите търсещи убежище у нас са наричани мигранти и са натъпкани в бежански лагери надвишаващи няколко пъти капацитета много пъти при мизерни условия. Егати равнопоставеноста!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -