Решението на Конституционния съд да допусне до разглеждане искането на главния прокурор може да доведе до забавяне на множество процедури, свързани със закриването на специализираните структури и да повлияе както на преназначаването на магистратите в други съдилища и прокуратури, така и за преместването на делата в други съдилища и прокуратури по компетентност

Свързани новини

17.05.2022 16:47

Конституционният съд се зае с иска на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Видян 2138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Единодушно с 10 гласа „за” Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закрива спецправосъдието.


 


Гешев оспори решението на Народното събрание, с което бе решено специализираните структури да бъдат закрити, а след обнародване на промените в Закона за съдебната власт те трябваше да влязат в сила на практика 3 месеца по-късно - от 29 юли.


 


Решението на Конституционния съд да допусне до разглеждане искането на главния прокурор може да доведе до забавяне на множество процедури, свързани със закриването на специализираните структури и да повлияе както на преназначаването на магистратите в други съдилища и прокуратури, така и за преместването на делата в други съдилища и прокуратури по компетентност.


 


Висшият съдебен съвет вероятно ще "замрази" всички процедури по преназначаване на магистратите, докато Конституционният съд не се произнесе с решение, а не е известно и какво ще се случи с преместването на делата и как ще бъде организирана работата.


 


След като допусна искането на Гешев Конституционният съд ще изиска становища както от спецструктурите, така и от министерството на правосъдието, юристи и представители на академичната общност. Едва след като събере становищата и обсъди делото по същество, ще има произнасяне с окончателен акт дали решението на Народното събрание противоречи на конституцията или не.


 


В искането си главният прокурор не оспорва промените, с които се отменя възможността за кариерни и финансови бонуси за членове на ВСС, а само закриването на спецправосъдието и последиците от него, като аргументите до голяма степен съвпадат с тези, с които ГЕРБ се противопоставиха както в правната комисия, така и в пленарната зала по време на обсъждането.


 


Според главния прокурор предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.


 


За закриването гласуваха четирите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България, както и Възраждане.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.