Постоянната конференция на прокурорите заседава миналия месец,но декларацията ѝ в подкрепа на българското спецправосъдие се забави, защото е трябвало да бъде подписана от представителите на 12 държави, обясни днес шефът на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова

Свързани новини

16.05.2022 16:55

Прокурори от 12 държави се обявиха за запазване на спецправосъдието в България

Видян 2058 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Закриването на Специализираната прокуратура в България противоречи на препоръките на Европейския съюз, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и на възгледите на професионалните прокурорски сдружения.


 



Това се казва в декларация на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма, която ще бъде изпратена на европейски институции и на Конституционния съд (КС), съобщиха от прокуратурата. В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев оспори в КС закриването на спецправосъдието, а днес се очаква съдът да се произнесе по допустимостта на искането.


 



Постоянната конференция на прокурорите заседава миналия месец,но декларацията ѝ в подкрепа на българското спецправосъдие се забави, защото е трябвало да бъде подписана от представителите на 12 държави, обясни днес шефът на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова.


 



В декларацията се казва още, че закриването на спецсъдилищата и прокуратурите ще има отрицателно въздействие не само върху борбата с организираната престъпност в България, но и върху работата на останалите членове на мрежата заради международното сътрудничество. В нея прокурорите подчертават необходимостта от специализация в борбата с организираната престъпност.



Прокурор Маджарова повтори пред журналисти вчера позицията си, че закриването ще предизвика и хаос заради неясноти около прехвърлянето на дела към други прокуратури. По думите ѝ, след официалното закриване на спецправосъдието на 28 юли тя няма да има правомощия да прехвърля дела, а преди това пък компетентна да ги разследва ще е само спецпрокуратурата и няма основания да ги изпраща на друга прокуратура.


 


Тя за пореден път отхвърли и обвиненията, че спецпрокуратурата е закрита, защото е била „бухалка“ на властта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд