Дубравка Шуица, европейски комисар по въпросите на демокрацията и демографията, заяви, че това е "исторически момент за нашата европейска демокрация

Свързани новини

01.05.2022 07:05

Конференцията на ЕС подкрепи по-задълбочената интеграция, десните се оттеглиха

Видян 2360 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота европейските политици на конференцията за обновяване на ЕС подписаха проект за задълбочаване на интеграцията, което накара група депутати от десницата да се оттеглят от проекта, съобщава Политико.




Конференцията "Бъдещето на Европа" беше създадена миналата година с цел да събере на едно място граждани и политици от целия ЕС, които да предложат идеи за цялостно преустройство на блока.




На заседание в Страсбург в събота пленарната сесия на конференцията, съставена от представители на институциите на ЕС, националните парламенти и гражданските групи, одобри повече от 300 предложения. Сред тях са премахването на националния вот, предоставянето на правото на Европейския парламент да предлага законодателство, повече инвестиции в смекчаването на последиците от изменението на климата, създаването на "съвместни въоръжени сили" и транснационални избирателни списъци.


 


 


В текста се отбелязва, че е имало "различие във вижданията" дали присъединяването на нови държави към ЕС трябва да продължи да изисква единодушното съгласие на настоящите членове, както и "различни виждания" относно "степента, в която трябва да има съвместни въоръжени сили".




"Наистина съм много развълнувана днес, защото това е исторически момент за нашата европейска демокрация", заяви пред репортери Дубравка Шуица, европейски комисар по въпросите на демокрацията и демографията. "Повече от щастлива съм, защото ангажирахме гражданите, а те бяха много ангажирани и наистина ме изненадаха. "




Сега предложенията ще бъдат разгледани от изпълнителния съвет на конференцията, който се очаква да представи окончателния доклад на председателите на институциите на ЕС на 9 май. Доколко плановете ще се реализират, зависи до голяма степен от правителствата на страните членки на ЕС, много от които не изразиха голям ентусиазъм по отношение на проекта.


 


 


"В началото на целия този процес имаше много скептицизъм", заяви евродепутатът Ги Верхофстад от групата "Обнови Европа", съпредседател на изпълнителния съвет заедно с Шуица. Но сега, според него, "всички са се убедили, че това е много сериозно начинание и . . . много обещаващ път напред за Европейския съюз".




Широк кръг европейски законодатели - от дясноцентристката Европейска народна партия до групата на левите - подкрепиха предложенията.




"Федералната държава на #Европа ще стане реалност!", написа в Туитър евродепутатът от Зелените Никлас Нинас. "Това ще промени света завинаги!"


 


Но не всички.

Евродепутатите от десните групи "Идентичност и демокрация" (ИД) и "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР) отказаха да подкрепят предложенията с аргумента, че те не отразяват общественото мнение в ЕС.




"Самият подбор на гражданите, участващи в конференцията, беше много погрешен", се казва в изявление на групата ECR. "Проучванията показват, че гражданите, които подкрепят по-централизиран Съюз, са много по-склонни да приемат поканата за участие в гражданските панели на конференцията, отколкото тези, които са по-скептични. "




Групата заяви, че отхвърля "идеята, че заключенията, до които се стига, представляват израз на волята на европейците и . . . с настоящото [се оттегля] от Конференцията за бъдещето на Европа"


 


"Да се откажем от този фарс беше единственият правилен ход", заяви в Twitter шведският евродепутат от ЕКР Чарли Ваймерс.


 


 Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ха ха 01.05.2022 10:37

    Като се има предвид, че всички на върха на ЕС обслужват и са подвластни на американски интереси, то по-добре директно да направят Европа щат на байдън и неговите глобалисти, поне да спестят милиарди за заплати на чиновници и техните корупционни дейности

  • 001 Anonimen 01.05.2022 10:28

    Гласовете ще са разнопосочни, но движението вече е тръгнло ! Ще доживеем ли федерална Европа ? Това е добра перспектива ! Дай боже !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец