Свързани новини

15.09.2021 17:29

Спешно европейска армия: Урсула в годишното слово за Съюза

Видян 2291 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   ЕС трябва да научи уроците от неприятния край на мисията, водена от САЩ в Афганистан и да добие политическа воля да изгради собствена военна сила, която да предотвратява бъдещи кризи”, заяви в годишната си реч за състоянието на Съюза – тронното слово на европремиера – председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Напомняме, че още като немски министър на отбраната, заедно с президента на Франция Макрон, ратуваше за евроармия, което ги сближи и го накара да я наложи като президент на правителството на Съюза през 2019 г. Тя обяви, че двамата подготвят среща на високо равнище догодина по проблема.
„Може да имате най-добрите оръжия в света, но никога да не сте подготвени да ги използвате – от каква полза са тогава”, обрисува тя моментната картина в ЕС и НАТО тя. „Освен капацитет, ни липсва и политическа воля, която имаме само на ниво ЕК”, разкритикува тя националните правителства, които явно са пас в процеса за сформиране на евроармия.
Според нея липсата на инвестиции във военната област минира не само Съюза, но и НАТО. Тя цитира данните, според които средно държавите харчат едва 1,2% за тази цел при 3,7% в САЩ, цитира данни председателката. Бедна България е изключение, което тя не подчерта.
Заедно с шефа на НАТО Столнтенберг тя подготвяла нова декларация за връзките между Пакта и ЕС. Независимо, че 6 от еврочленките не участват във военната организация – Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция.


 Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 AnonimenДядо Йо 16.09.2021 05:37

    "..ЕС да изгради собствена военна сила, която да предотвратява бъдещи кризи” - за какви бъдещи кризи става въпрос? За кризи в общността на Съюза ли? Или по "примера" на САЩ ще има "жизнено важни интереси" из целия свят?! Защо тази ЛайНен не си седне на трите букви и в ЕС започнат да се занимават с проблемите на членовете си. Проблеми, които не са малко и продължават да се увеличават, особено с опасността от нова вълна на мигранти. В този си вид и дейност ЕС няма бъдеще!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на