Украински войник минава покрай трупове на разрушен път в Буча, Киевска област. ©Mykhaylo Palinchak / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Свързани новини

04.04.2022 13:04

Киев и Москва си разменят обвинения за смъртта на цивилни в Буча

Видян 398 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна обвини руските войски в извършване на военни престъпления в град Буча близо до Киев. Москва заяви, че обвиненията са неоснователни и че украинското правителство манипулира медиите, за да очерни Русия.




Буча е малък град с около 35 000 жители, разположен на около 10 км северозападно от украинската столица Киев. От първите дни на руското нападение срещу Украйна той е под контрола на руските войски, но миналата седмица те бяха изтеглени.




Дни след изтеглянето Киев обвини руските военни, че са извършили множество жестокости в Буча. Москва отхвърли обвиненията и безуспешно свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди това, което според нея е опит за подправяне.




По-рано руската служба за външно разузнаване предупреди, че Киев се опитва да омаловажи кадри, на които се вижда как украински войници измъчват руски военнопленници. Руските военни предупредиха, че в Украйна могат да бъдат организирани провокации, за да бъдат очернени.


 


Ето хронологията на събитията.

27 март




Появяват се кадри с предполагаеми изтезания на руски военнопленници




В социалните медии бяха публикувани кадри, на които се вижда как украински войници стрелят в краката на руски военнопленници. Видеоклипът предизвика широко осъждане, включително от западни общественици.
Извършителите очевидно са били членове на украинските ултранационалистически сили - същите хора, които Русия твърди, че иска да отстрани от украинските въоръжени сили и политика, тъй като в края на февруари започна военно нападение срещу страната.


 


 29 март

Разговори в Истанбул

Руските военни обявиха частично съкращаване на силите след провеждането на руско-украински мирни преговори с Турция.


 


Руските военни заявиха, че напредъкът, постигнат по време на преговорите, е създал условия за намаляване на военните действия край Киев. Москва заяви, че това е отстъпка към украинското правителство, но много коментатори бяха скептични относно мотивите.


 


По време на разговорите руските официални лица настояват за разследване на кадрите с предполагаеми изтезания на военнопленници, като посочват, че няма да има милост за извършителите, ако бъдат заловени. Украински официални лица обещаха да разберат причините за случилото се, като заявиха, че подобно поведение няма място сред украинските войници.


 


 29 март

Русия предупреждава за инсценирани видеоклипове




Руските военни твърдят, че украинското правителство е наредило на своите националистически сили да изготвят инсценирани видеоклипове, които уж показват доказателства за престъпления, извършени от руските войски срещу цивилни.


 


Кадрите е трябвало да уличат руските войници в "масови убийства, грабежи, увреждане на социалната инфраструктура", твърди генерал Михаил Мизинцев.


 


 


 31 март

Кметът на Буча обявява града за освободен




Във видеообръщение кметът Анатолий Федорук обяви града си за освободен "от руските орки" и нарече това голяма победа за украинските защитници.


 


Всички руски войски се изтеглиха от града предишния ден, съобщиха Москва и медиите, отразяващи конфликта. В празничната си реч кметът не спомена нито дума за предполагаемите руски военни престъпления.


 


 1 Април

Контрол на щетите от публичността в Киев




Руската служба за външно разузнаване (СВР) твърди, че е прихванала съобщения между правителствата на Украйна и Великобритания, в които се обсъждат последиците за обществеността от предполагаемия видеозапис с изтезания.



От СВР заявиха, че западните правителства са "наясно с нарушенията на международното хуманитарно право от страна на Киев" и са готови да помогнат на извършителите да останат безотговорни.


 


В доклада не се споменава за Буча, нито за опити да се изфабрикуват доказателства за военни престъпления.


 


 


2 Април

Зеленски казва, че Azov "са такива, каквито са"

Президентът на Украйна Владимир Зеленский омаловажи тъмната страна на украинските националисти от батальона "Азов" в интервю за Fox News.



Телевизионният водещ Брет Бейер попита Зеленский за широко отразяваната принадлежност на "Азов" към неонацистите и твърденията за извършени от тях зверства.



"Те са такива, каквито са", отбеляза Зеленский в отговор, преди да обясни как бившият доброволчески батальон е допринесъл за защитата на Украйна срещу Русия и впоследствие е бил интегриран в националната армия.


 


 


 


2 Април

Украински командоси са изпратени в Буча




Украинските медии съобщават, че командоси от националната полиция са били изпратени в Буча, за да "прочистят територията от диверсанти и сътрудници" и да "огледат местата на военните престъпления, извършени от Русия".



Същия ден от града започват да се появяват доказателства за предполагаеми руски жестокости в Буча. Кадри от града показват улици, осеяни с тела в цивилни дрехи, някои от които с вързани зад гърба ръце.


 


Киев твърди, че руските войници са екзекутирали цивилни, преди да се изтеглят от града. Мащабът на разрушенията в Буча показва, че Русия се е опитала да подложи украинския народ на геноцид, твърди украинският външен министър Дмитрий Кулеба. На 3 април Главната прокуратура съобщи, че в града са открити 410 тела на цивилни.


 


Западните официални лица осъдиха Русия, приемайки украинските твърдения за чиста монета.


 


Април

Противоречащи доказателства




Някои от доказателствата обаче изглеждат в противоречие с този разказ. На един от клиповете, публикувани и по-късно изтрити от украински военен командир, се вижда как украинските войски в Буча обсъждат правилата за водене на бойни действия.



Чува се как един от тях пита дали е нормално да се стреля по "момчета, които не носят сини ленти", идентифициращи украински войници. Отговорът беше утвърдително "обзалагам се".


 


Някои от цивилните граждани, които очевидно са били убити в Буча, са носели бели ленти. Според съобщенията руските войски са помолили всички цивилни да ги носят, за да се идентифицират като невоенни лица.


 


 


 


3 Април 




Русия отрича твърденията на Украйна




Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията на Киев, като се позова на трите дни, изминали между изтеглянето на войските и появата на доказателствата.



От МО заявиха, че обвиненията са "провокация" и вероятно са доказателство за престъпления, извършени от украинските войски при влизането им в града. Военните изтъкват, че някои от телата на снимките са в очевидно прясно състояние.



Москва свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди Буча и това, което според нея е опит за очерняне.



Москва твърди, че опитът за среща в понеделник е бил блокиран от Обединеното кралство, което понастоящем председателства висшия международен орган за сигурност. От британската мисия съобщиха, че заседанието ще се проведе във вторник.


 


 ©Mykhaylo Palinchak / SOPA Images / LightRocket via Getty Images 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате