155-милиметрови буксируеми гаубици M777 на Корпуса на морската пехота на САЩ са разположени на летателната линия преди да бъдат натоварени на самолет C-17 Globemaster III на ВВС на САЩ в базата на въздушния резерв Марч, Калифорния

Свързани новини

11.05.2022 10:23

Камарата на представителите на САЩ одобри помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара

Видян 1294 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство огромен пакет от военна и друга помощ в размер на 39,8 млрд. долара за подкрепа на Киев срещу Москва - повече от 5% от целия бюджет за национална сигурност на САЩ за 2022 г., съобщи washingtonpost.com.



Само 57 републиканци отхвърлиха мярката по време на гласуването във вторник, което се проведе само няколко часа след публикуването на текста на законопроекта. За да прокарат законопроекта, демократите се съгласиха да го отделят от пакета за помощ Covid-19 на стойност 10 млрд. долара, на който републиканците остро се противопоставиха.

 
 
Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър вече обеща "бързи действия" за приемане на закона, с който общата подкрепа на САЩ за Украйна през тази година ще достигне близо 54 млрд. долара и ще бъде по-голяма от сумата, която Вашингтон е похарчил за чуждестранна помощ в световен мащаб през 2019 г.
 
 
 
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (окръг Калифорния) заяви, че законопроектът е от значение за националната сигурност на САЩ, като заяви, че "украинският народ води борба за своята демокрация, а по този начин и за нашата".


Критици като републиканеца Анди Бигс (Р-Аризона) обаче твърдят, че "не можем да помогнем на Украйна, като харчим пари, с които не разполагаме".

 
 
 
Законодателите одобриха дори повече средства от първоначално поисканите от президента Байдън 33 млрд. долара. "Не можем да си позволим забавяне на тези жизненоважни военни усилия", заяви Байдън в понеделник, като призова Конгреса да действа бързо преди "критичния" краен срок.
 
 
 
Въпреки че законопроектът цели да предостави на Украйна допълнителна военна помощ за продължаване на битката ѝ срещу Русия - разрешавайки повече директни трансфери от военните запаси на САЩ - голяма част от средствата ще бъдат изразходвани за попълване на вече изпратените в чужбина оръжия, както и за подкрепа на други регионални съюзници и увеличаване на броя на военнослужещите в Европа.
 
 
 
 
Най-малко 8,7 млрд. долара от сумата ще бъдат предоставени на управлявания от Държавния департамент Фонд за икономическа подкрепа, за да се покрие бюджетният дефицит на Украйна и други "спешни нужди", а други 900 млн. долара са предназначени за съседните държави, в които са настанени украински бежанци. Други 5 млрд. долара ще бъдат насочени към глобални програми за продоволствена помощ, за да се облекчи потенциалното прекъсване на доставките от разкъсваната от война Украйна и засегнатата от санкции Русия.
 
 
 
 
По-рано в понеделник Байдън подписа "Закона за заем за отбрана на Украйна от 2022 г. " - схема от времето на Втората световна война за предоставяне на оръжия и друго оборудване на правителството в Киев, одобрена от Конгреса в края на април. Оръжията, изпратени по този закон, са отделно от пряката военна помощ в размер на близо 4 млрд. долара, която САЩ вече са изпратили на Украйна от началото на руската военна операция през февруари, и от оръжейните доставки, разрешени от новия пакет от 40 млрд. долара.
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 наглеци 11.05.2022 10:35

    И нашите предплатени милиарди за хартийки ли са в тази сума?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак