Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис (вляво) и сенаторът на САЩ Бен Кардин (окръг Колумбия) (вдясно) слушат президента на САЩ Джо Байдън, който говори след подписването на Закона за отдаване под наем за отбрана на Украйна от 2022 г. в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, 9 май 2022 г.

Свързани новини

10.05.2022 11:09

Байдън съживи закона за оръжията от Втората световна война за Украйна

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник президентът Джо Байдън подписа Закона за лизинг и отдаване под наем от 2022 г. Законът, използван преди това за въоръжаване на съюзниците от Втората световна война, ще ускори доставките на американско оръжие за Украйна и беше посрещнат радушно в Киев.




По време на подписването на акта в Белия дом Байдън обеща да продължи да въоръжава украинците "в борбата им за защита на тяхната страна и демокрация" Той добави, че "цената на борбата не е ниска, но отстъпването пред агресията е още по-скъпо".




Законът, който миналия месец беше приет от Конгреса с 417-10 гласа в Камарата на представителите и без възражения в Сената, отменя ограниченията за количеството оръжия и други военни доставки, които Байдън може да изпрати на Украйна или на "други източноевропейски страни", въпреки че предвижда Киев да плати за всичко, което получи.


 


Оръжията, изпратени по този закон, са отделно от военната помощ на стойност близо 4 млрд. долара, която САЩ вече са изпратили на Украйна от началото на руската военна операция през февруари, и от военната помощ на стойност 33 млрд. долара, която президентът наскоро поиска от Конгреса да одобри.


 


 


Първоначалната програма за отпускане на заеми е приета от президента Франклин Делано Рузвелт през март 1941 г. - девет месеца преди САЩ да влязат във Втората световна война - и до септември 1945 г. възлиза на 50,1 млрд. долара (980 млрд. долара през 2022 г. ). Въпреки че съюзниците, включително Съветският съюз, трябваше да платят за тази помощ, впоследствие им бяха опростени задълженията по програмата.


 


 


Украинският президент Владимир Зеленский неотдавна поиска от САЩ и ЕС по 7 млрд. долара на месец само за да поддържа страната си на повърхността.


 


 


Фактът, че Байдън е избрал 9 май за подписването на акта от времето на Втората световна война, вероятно е бил умишлен, като се има предвид, че тази дата ежегодно се чества като "Ден на победата" в Русия и редица бивши съветски страни, отбелязвайки разгрома на фашизма в края на Втората световна война.


 


 


Байдън спомена разгрома на нацистка Германия по време на церемонията по подписването в понеделник, но не спомена Деня на победата. Вместо това той отбеляза, че на 9 май 1950 г. е създадена Европейската общност за въглища и стомана, която ще се превърне в Европейски съюз.


 


 


Подписването на акта беше приветствано от Киев, като Зеленски го обяви за "историческа стъпка", която ще помогне на Украйна и САЩ "отново да победят заедно. . . както преди 77 години


 



Снимка: АФП


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева