Телекомплект прави и интересни съдружия по интереси с различни фирми. Специално четете в свързания текст за комбината с Тилев архитекти – уникална държавна поръчка от уж преследващия Огнян Донев режим на Борисов, който му дава 14 млн. лв. или невероятна сума - по 3400 лв. на кв.м за строителство преди 7 години. Това е при Борисов 2.

Свързани новини

14.11.2022 09:24

Как държавна фирма даде 2,573 М лв. на Огнян Донев да я купи?

Видян 3927 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ето един пример за подобна сделка, без претенции, че е най-изчерпателен или нарицателен: На 30 юли 2001 г. е подписан договор за продажбата на Телекомплект ЕАД от РМД срещу 9.4 млн. лв. За купувача сделката се оказва почти подарък:


От исканата цена само 10% се плащат в брой. Останалите 90% се плащат с компенсаторки, като към датата на покупката компенсаторните записи се търгуват на цена между 14 и 16% от номинала им, което означава, че цялата „кешова“ цена е била в размер на около 2.3 млн. лв.


Но никой не обръща внимание на една съществена подробност. По време на покупко-продажбата в банковата сметка на Телекомплект АД има 3,245 млн. лв. Тоест купувачът плаща, става собственик на фирмата и веднага забогатява с 945 000 лв. Плюс 16 златни имота в София!


След пререгистрацията на Телекомплект в Надзорния съвет на „работническото” дружество са назначени Огнян Донев като зам.-председател и неговият приятел - адвокатът Венцислав Стоев. Сделката е подготвена и сключена от Агенцията за приватизация с изпълнителен директор Левон Хампарцумян.


В тази сделка тандемът Донев–Стоев налага модел, който вече е изпробван успешно. В следващите години ще се окаже, че изкупуваните дружества неизменно разполагат с налични средства, достатъчни да погасят задълженията на своя купувач към държавата и към финансиращите го банки. В бързината по сделката с Телекомплект се стига и до куриоз. ТЕМА разполага с писмо, подписано от Хампарцумян, в което се казва, че Телекомплект АД е закупило и заплатило цената за Телекомплект ЕАД. Налага се съдия от фирменото отделение на СГС да го коригира, че купувачът всъщност би трябвало да е РМД.
Както се казва в такива случаи – грешката е вярна.


По всичко личи, че Телекомплект е купен от РМД с пари на ... Телекомплект. Това проличава и от самия финансов отчет на купеното дружество за 2001 г., където изрично е упоменато, че през същата тази година – през която е закупено за 2.3 млн. лева – то е дало назаем на новия си собственик сумата от... 2.573 млн. лева.


Тъкмо достатъчно, за да се „купи“ само. Към онова време Огнян Донев вече е собственик на дялове и в други дружества”, пише Тема.


Както личи в Търговския регистър, постепенно Телекомплеккт придобива акции от другите фирми на тандема: 20,502% в Софарма имоти АДСИЦ, 20,415% в Софарма АД, 6% в Софарма Билдингс АДСИЦ.


Основните акционери в Софарма АД (и чрез нея в Софарма Трейдинг АД), както и в Софарма имоти АДСИЦ Огнян Донев и Венцислав Стоев придобиха процент от Албена инвест холдинг чрез фирмата си Телекомплект Инвест АД, съобщи investor.bg. 


В нея 47,44% са на Донев, а други също 47,44% са



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.11.2022 09:33

    Докато не се направи ревизия на прехода, България не може да я има като държава. Е, Не че някой го е еня - циганите нямат съзнание за етнос и нация.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог