Фармацевтичният бос Огнян Донев, който бе обвинен от прокуратурата за неплащането на близо 63 млн. лв. данъци, се оказа и крупен строителен предприемач.

Свързани новини

14.11.2022 09:28

Как Борисов 2 даде 14 млн.лв. на „жертвата си” Донев?

Видян 1939 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фармацевтичният бос Огнян Донев, който бе обвинен от прокуратурата за неплащането на близо 63 млн. лв. данъци, се оказа и крупен строителен предприемач.


Поне за такъв го смята близката до президента Росен Плевнелиев шефка на изграждащия се на булевард Цариградско шосе София Тех Парк - Елица Панайотова, която плаща на собственика на медийна бухалка по близо 3400 лв. (б.р. нормалната цена за строителство по онова време е 500 лв. или близо 7 ПЪТИ по-малко) на квадратен метър застроена площ.


Приятелският кръг

Едва ли има представител на бизнеса и администрацията у нас, който да не е наясно, че София Тех Парк е поредната перла в бизнеса с имоти на кръга Капитал.


За да се подсигурят с доверен човек, начело на компанията е инсталирана Елица Панайотова, която освен бивш кадър на Плевнелиев от времето, в което той е управлявал Бизнес парк София, е близка приятелка със съпругата му Юлияна, както и със съпругата на Иво Прокопиев - Галя Прокопиева.


Освен, че ще захрани бизнеса на приятелите си, кръгът Капитал успява да захрани със свежи европейски пари бизнеса и на друг мастит бизнесмен - Огнян Донев.


Първият транш


Ръководството на София Тех Парк стартира последователно шест обществени поръчки за инженеринг - проектиране и изграждане на обектите. Логично, в търговете участват всички големи строителни компании.


Най-големият обект, който трябва да се изгради, е сградата с лаборатории и офиси. По план тя е със застроена площ от 4258 кв. м.


На търга се явяват шест кандидата, а го печели Обединение Телекомплект - Тилев Архитекти (б.р. 97% в него държи Телекомплект на Донев).
Договорът е сключен на 23 май 2014 г. и е на стойност 10 436 250 лв., без ДДС (12 523 500 лв. с ДДС), или 2941 лв. на квадратен метър. Прави впечатление, че възложителят на обществената поръчка е предпочел да избере изпълнител не на основание „най-ниска предложена цена”, а на основание „икономически най-изгодна оферта”.


Обединението Телекомплект - Тилев Архитекти е с адресна регистрация ул. Лъчезар Станев 5 (комплекс Софарма Тауърс), където се помещават офисите на компаниите, собственост на Огнян Донев.


Съсобственик в обединението е компанията Телекомплект АД, чийто член на надзорния съвет е именно Огнян Донев. От фирмения сайт на Телекомплект се вижда, че компанията се занимава със строителство от дълги години. Оказва се обаче, че почти всички от изградените от нея сгради са свързани с другите бизнеси на Огнян Донев и най-вече със заводите и складовете на Софарма.


Бонусът


Година и половина след сключването на договора се оказва, че са се появили „непредвидими обстоятелства”, което налага



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак