След като от пресцентъра на Министеството на иновациите и растежа ни отказаха коментар по телефона, от "Дивидент" изпратихме писмено запитване до ведомството, но до публикуването на този материал отговор не беше получен.

Свързани новини

11.09.2022 07:30

Изненадваща проверка в ББР

Видян 3944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С неочакван тараш осъмна Българската банка за развитие (ББР) миналата седмица, съобщи Дивидент, цитирайки свои източници от Министерството на иновациите и растежа. На 8 септември представители ведомството на Александър Пулев направиха изненадваща проверка и са изискали от служителите пълна информация за отпускането на кредити към определени компании.



От министерството са поискали и подробна справка за кредитните досиета на въпросните фирми - финансови показатели в бизнесплановете към момента на тяхното одобрение, както и тяхното актуално финансово състояние. Изискана е и информация за стойността на предоставените обезпечения. Според източниците след смяната на властта проверките отстрана принципала са зачестили. Интересен факт е, че фокусът на проверката са кредитни експозиции, които са отпуснати от банката след смяната на ръководството ѝ през м.г.



Припомняме, че през месец юни имаше рокади на върха на ББР. Тогава стана ясно, че тогавашните изпълнителни директори Владимир Георгиев и Живко Тодоров напускат банката и за шеф на Управителния съвет и изпълнителен директор е назначена Марияна Петкова, която от 2006 г. до 2021 г. е начело на Прокредит Банк. Позициите си тогава си запазиха назначените от Кирил Петков (като служебен министър на икономиката) Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.



Напомняме също, че на същата дата ДАНС влезе на проверка в Булгаргаз. По непотвърдена информация Агенцията е поискала документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество. Освен това стана ясно, че Държавната агенция Национална сигурност проверява договор за прехвърляне на вземания на Държавната консолидационна компания заради опасения за ощетяване на Министерството на икономиката по дело за 75 млн. лв.



След като от пресцентъра на Министеството на иновациите и растежа отказали коментар по телефона, от Дивидент изпратиха писмено запитване до ведомството, но до публикуването на новината отговор не е получен. От пресцентъра на ББР пък заявиха пред медията, че "няма нищо смущаващо в тези проверки", защото това било "рутинна практика".


Пламен Валентинов




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.