Свързани новини

16.06.2013 15:36

Истината за Банско скрита под тонове документи в МОСВ

Видян 2216 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дванадесет години. Точно толкова са минали от решението на правителството на Симеон Сакскобургготски, взето на 3 юли 2001 година да предостави на концесия ски зона в Национален парк Пирин. От тогава се случиха десетки събития. Банско жънеше европейска и световна слава, като домакин на  престижни международни състезания по ски. България жънеше негативен образ в европейските институции, заради постоянни припирни между еколози за лифтове, вековни дървета, изкуствен сняг. Нищо ново под слънцето ще кажем всички. Откакто има инвестиции в планините в целия свят бушуват битки между инвеститори и еколози. Само че ако човек повдигне малко завесата ще открие крещящи факти, които обясняват тази 12 годишна борба, в която се забъркаха правителства, Европейската комисия, протестиращи еколози, а само преди седмици и Върховният административен съд (ВАС). 

Всъщност последното решение на 5-членния състав на ВАС бе, че концесионерът Юлен е излязъл от границите на концесията в Парк Пирин, построявайки ново съоръжение в месността Платото до връх Тодорка. И това разпали полемиките отново. На пръв поглед и вещи лица, и съдии за взели очевидно решение, базирайки се на параметрите в концесионния договор, разписан през 2001 година между българската държава и Юлен. 

Но всъщност може ли да се окаже, че Върховният административен съд у нас взема решение на база неверни документи?  

И тъй като институции, работни групи и съдилища, анализират документи от преди 12 години, всички трябва да се върнем назад и да повдигнем килограмите документация в Министерството на околната среда и водите, за да открием истината. 

На 3 юли 2001 година Министерският съвет на Република България приема решение, с което предоставя на концесия с особено право на ползване върху територия изключителна държавна собственост Ски зона с център Банско, част от територията на Национален парк Пирин, определена с Териториален Устройствен план (ТУП), одобрен със заповед на кмета на Банско от 1 март същата 2001 година. В това решение на Министерски съвет е записано още, че се определя площта на ски зоната от 99,55 ха, съгласно ТУП, а именно по чупките на външната граница на ски зоната.

Всъщност от тук произтича цялата истина или неистина за нарушенията на концесионера Юлен. 

Министерският съвет от една страна записва, че площта на ски зоната е в размер на 99,55 ха, а от друга че тя съставлява чупките по външната граница на ски зоната или казано с други думи по границите на Териториално устройствения план. Само че какво се получава ако границите на ТУП, определени със Заповед на Кмета на Община Банско през март 2001 година не е 99,55 ха? Всъщност по силата на този документ външната граница на ски зоната обособява площ от 1156 ха. До ден днешен обаче в документите на различните институции се повтаря по-малката цифра и никой не си прави труда да отвори аналите, в които са записани първоначалните намерения на двете страни – държавата и концесионера – при подписване на концесионния договор. От една страна в решението на Министерския съвет е заложено числото 99,55 ха, а от друга словесно изрично е отбелязано, че границите на зоната отговарят на законния ТУП или 1 156 ха. 

Няколко месеца след вземането на решение за отдаване на ски зоната на концесия, на 21 декември 2001 година министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова сключва договор за концесия с Юлен за изграждане на спортна инфраструктура. Само че в чл. 1 от този договор остава записано, че на концесионера се предоставя площ от 99,55 ха, граници на ТУП. С малката разлика, че по документи тази площ е по-малка от реалните граници на ТУП. 

Една грешка никога не остава сама. 

Оказва се, че в концесионния договор от 2001 година има още проблемни моменти, които носят вина за днешните последствия и полюсните обществени настоения. В чл. 1 ал. 2 от Договора между държавата и Юлен, се казва, че Териториално устройствения план на ски зона с център гр. Банско съставлява Приложение 1 от контракта. Това Приложение 1 описано в чл. 1 ал. 2 трябва да представлява така важния Териториално устройствен план с 252 геодезични точки. Всъщност именно това Приложение 1 трябва да доказва словесно изказаната по-горе граница на зоната, която не е 99,55 ха. 12 години по-късно обаче се оказва, че Приложение 1 всъщност не съдържа ТУП-а от 1 155 ха, дори не съдържа цифрата от 99.55 ха, а съдържа скица, на която вещото лице на Върховния административен съд е направило коректни замервания и е написало, че показаната площ е в размер на 817 ха!? Въпрос: кое от трите числа е вярно? Някой знае ли всъщност точно коя територия е обект на концесия и се стопанисва от Юлен? 

Всъщност в тази изключително неприятна действителност, в която са замесени ВАС, МОСВ, неправителствени организации, работни групи, вещи лица, архитекти и всеки един от тях има какво да каже по темата. Само дето всички становища си противоречат. Най-накрая, 12 години по-късно, се оказва че последната инстанция на съда у нас, е принудена да прави съждения върху неверни документи. 

В момента в Министерството на околната среда и водите трябва да работи работна група по казуса, назначена от доскорошния служебен министър Юлиан Попов. Тази работна група трябва да излезе с доклад и да сложи точка на спора: колко е голяма ски зона Банско, в която Юлен прави инвестиции в спортна инфраструктура. Все пак, след изтичане на този договор земята и съоръженията остават за държавата. Държавата трябва да знае на какво точно е стопанин и какво точно трябва да регулира и следи.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Идеализирате прекалено много хората

Идеализирате прекалено много хората и нещата около