Според турските военни операцията "Claw-Lock" е насочена срещу кюрдските милиции в северните иракски райони Метина, Зап и Авасин-Басян. Анкара ги възприема като съюзници на Кюрдската работническа партия (ПКК)

Свързани новини

19.04.2022 12:30

Ирак осъди нахлуването на Турция

Видян 1323 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нахлуването на Турция в Ирак е "нарушение на суверенитета и неприкосновеността на страната", което противоречи на концепцията за добър съсед, заяви в понеделник външното министерство на Багдад в изявление. В неделя вечерта Анкара започна нова военна кампания срещу кюрдските сили в северната част на близкоизточната държава.




Багдад заяви, че осъжда турската военна операция, провеждана на негова територия. Ирак не служи и няма да служи като плацдарм за нападения срещу съседни държави Сирия има и голям кюрдски анклав] и не трябва да се превръща в "арена на конфликти и уреждане на сметки с други външни страни", се казва в изявлението.


 


 Според турските военни операцията "Claw-Lock" е насочена срещу кюрдските милиции в северните иракски райони Метина, Зап и Авасин-Басян. Анкара ги възприема като съюзници на Кюрдската работническа партия (ПКК).


 


Етническият кюрдски бунт се бори срещу турското правителство от десетилетия и е смятан от Анкара за терористична организация. През годините Турция е извършила няколко военни нахлувания в Ирак и Сирия, насочени срещу кюрдските милиции.




Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира новата операция в понеделник, като заяви, че правителството му е "решено да продължи тази борба, докато тероризмът престане да бъде заплаха за нашата страна, нашия регион и цялото човечество".


 


В изказване пред група чуждестранни дипломати той заяви, че страната му очаква силна подкрепа от приятелски държави, особено за ограничаване на финансовата архитектура на терористичните групи. Сред основните цели за Турция той споменава ППК и сирийската кюрдска милиция YPG, организацията на живеещия в САЩ турски политик Фетхуллах Гюлен и терористичната групировка "Ислямска държава".




Анкара твърди, че военните ѝ действия са обхванати от клаузата за национална самозащита на Хартата на ООН и че се провеждат при максимално зачитане на иракския суверенитет.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.