Москва и Киев имат шансове да постигнат компромиси в преговорите, смятат експерти

Свързани новини

15.03.2022 09:22

Защо Иран нанесе удар по Северен Ирак, а ЕС може да се наложи да стартира Северен поток 2

Видян 1109 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва и Киев имат шансове да постигнат компромиси в преговорите, смятат експерти, интервюирани от "Известия". Въпреки това много ще зависи от способността на украинските власти да изработят обща позиция.


 


Политолозите вече отбелязаха известен напредък в дипломатическата област, но е твърде рано да се говори за положителни резултати.


 


Видеоразговорите с руската делегация продължават без прекъсване, заяви съветникът в кабинета на украинския президент Владимир Зеленски Михаил Подоляк. В същото време членът на руската делегация и ръководител на комисията по международни въпроси в Държавната дума Леонид Слуцкий уточни, че диалогът между Москва и Киев продължава на т. нар. платформа "Беловежская пуща".




Заместник-председателят на Комисията по външни работи на Съвета на Руската федерация Андрей Климов смята, че Русия и Украйна биха могли да постигнат споразумение, ако Киев е способен да взема самостоятелни решения. "Не мога да не почувствам, че в разговора участват и някои други сили, особено тези от Вашингтон и Обединеното кралство", каза той.


 


Според директора на Центъра за политически анализи и социални изследвания Павел Данилин по време на преговорите са били отправени някои положителни послания. Все пак фактът, че изявленията на някои от представителите на Киев понякога противоречат на това, което казват собствените им колеги, усложнява ситуацията.


 


 Преговорният процес между Русия и Украйна протича по-интензивно, отколкото в началото на март, посочи генералният директор на Агенцията за политически и икономически комуникации Дмитрий Орлов. "Страните трябва да определят обща рамка и отправна точка за разговорите, за да се гарантира, че те ще доведат до резултати", отбеляза той.


 


Според експерта рамката може да включва гаранции за естествения статут на Украйна за 20-25 години въз основа на конституционни промени, разпускане и разоръжаване на паравоенни групировки като батальона "Азов" и съгласие на Украйна да признае Крим за част от Русия, а Донецката и Луганската народна република - за независими държави.


 


 


Администрацията на Байдън беше призована да се откаже от ядрените преговори с Техеран, след като американски обекти в Северен Ирак бяха обстрелвани с ракети в ранните часове на 13 март.
 
 
Ислямската революционна гвардия на Иран пое отговорност, като заяви, че целта са били позиции на израелското разузнаване. Поредицата от атаки изненада онези, които очакваха възобновяване на преговорите по иранското ядрено споразумение, пише "Независимая газета".
 
 
В социалните медии започнаха да се разпространяват мнения, че по този начин Техеран се опитва да се присъедини към действията на Русия в Украйна. Експертите обаче са скептични към тази теория.


Експертът от Руския съвет по международни отношения Антон Мардасов се съмнява, че руските разузнавателни служби са могли да проведат консултации с иранските и китайските си колеги и да ги помолят да се изправят срещу американците. Въпреки това Техеран разглежда украинските събития като част от общата борба срещу Запада, така че се стреми да демонстрира способността си да оказва натиск, отбелязва експертът.
 
 
 "Събитията в Украйна са своеобразен спусък, който дава възможност на страните, участващи в борбата срещу Запада, да покажат своя принос в битката срещу неговата "хегемония" Що се отнася до Съединените щати, където инфлацията започна да се покачва още преди всичко това, нова серия от повишения на цените на петрола след събитията в Иран е много негативен сценарий", подчерта Мардасов.


"Може би Русия би имала някаква полза от възобновяването на конфронтацията на Иран със САЩ и Израел, тъй като това отклонява вниманието от събитията в Украйна", казва анализаторът. "Това е един вид благоприятен сценарий, защото до известна степен кара държавите да се занимават с други замразени конфликти", подчерта Мардасов. Според него обаче инцидентът може да наруши преговорите във Виена.
 

 


 


Русия ще се обърне към арбитражен съд във връзка със злоупотребата на Съединените щати с позицията им на домакин на ООН по отношение на издаването на визи на руски дипломати, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин в интервю за "Известия".


 


Той определи неотдавнашния ход на САЩ да обявят 12 дипломати от руската мисия в ООН за персона нон грата като грубо нарушение на задълженията, които САЩ имат като страна домакин на централни органи на ООН. "Неведнъж сме отправяли демарши към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и ще продължим да работим с него, защото въпросът трябва да бъде решен", добави висшият дипломат.


 


 На въпроса дали е възможно Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, Вершинин отбеляза, че подобни инициативи са "напълно нереалистични" "Съществуват някои процедурни въпроси, тъй като са необходими две трети от държавите - членки на ООН, за да се гласуват и ратифицират промените в основните разпоредби, които регулират дейността и членството в Съвета за сигурност на ООН. Сред тези държави членки трябва да са всичките пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия. Ясно е, че подобно решение няма да бъде прието", обясни той.


 


 


"Има и още едно важно нещо. Без Русия цялата архитектура на международните отношения би се разпаднала, тъй като независимата и балансирана политика на Русия помага за намирането на решения и предотвратяването на крайни решения по време на дискусиите в Съвета за сигурност. И нека да сме наясно: що се отнася до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в него важните африкански, азиатски и латиноамерикански държави са недостатъчно представени, докато западните държави са свръхпредставени.


 


Въпреки това, като се има предвид техният брой, те са способни да прокарват решения, които според нас не са в съответствие с целите и интересите на световната общност. Ето защо правото на вето е много важно за намирането на балансирани и компромисни решения, които са в съответствие с необходимостта от решаване на въпросите в интерес на международната общност", подчерта руският заместник-министър на външните работи.


 


 


Съединените щати препоръчват на Тайван да вземе под внимание опита на Украйна и да използва произведени в САЩ оръжия и партизанска тактика в случай, че на острова се приземят китайски десантчици. Междувременно бивши офицери от Китайската народноосвободителна армия твърдят, че в случай на операция за обединяване на острова с континентален Китай основната цел на армията ще бъде да сведе до минимум собствените си жертви и щетите за цивилното население, пише "Независимая газета".
 
 
 
 
Старши изследователят във Висшето училище по икономика Василий Кашин смята, че "опитът от военната операция в Украйна ще бъде задълбочено изучаван в целия свят" "Не е ясно обаче какви изводи ще направят китайците. Китайците задълбочено изучават военния опит на други държави, за да компенсират факта, че не са провеждали военни действия от 30 години. Смятам, че за тях ще бъде от решаващо значение да получат информация за начините за потискане на противовъздушната отбрана и за въздействието на руските въздушни и ракетни удари върху украинските летища, тъй като именно това ще им се наложи да направят, ако избухне конфликт около Тайван", отбеляза анализаторът.
 
 
 Що се отнася до партизанската тактика, Китай има повече опит в тази област от Украйна и вероятно от целия свят. В продължение на десетилетия предоставянето на оръжие на населението е важна част от доктрината за народна война, разработена от Мао Дзедун.
 
 
"Китай разполага със съответна доктрина и организационна структура, както и с милиция, състояща се от осем милиона души. Те водят нормален граждански живот и веднъж годишно участват във военно обучение. Тези хора са призовани за ликвидиране на последиците от природни бедствия и за поддържане на обществения ред", обяснява експертът.
 
 
 Всъщност тайванците не залагат на партизанска война, защото ако китайската армия се приземи в Тайван, завземе пристанищата и продължи да изпраща все повече войски, тя постепенно ще изчисти острова. Особено защото народната въоръжена полиция може да бъде изпратена в подкрепа на редовните войски. Народната въоръжена полиция наброява 600 000 души, а китайската армия - 2 млн. души, казва Кашин.
 
 
 
 
Въпросът за газопровода "Северен поток 2" може да се върне на преден план в Европа, ако се спре транзитът на руски газ през Украйна. Доскоро подобно развитие на събитията изглеждаше невъзможно, тъй като между двете страни има действащ договор до края на 2024 г. , но сега обикновена повреда може да наруши транзита на газ, отбелязва "Российская газета".
 
 
 Изглежда невъзможно да се компенсира евентуалното прекъсване на транзита на газ през Украйна без пускането на "Северен поток 2", заяви заместник-генералният директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач. Ако украинският транзит спре, а търсенето на газ в Европа остане на миналогодишното ниво, недостигът на руски газ ще достигне 25-30 млрд. куб. м. Въпреки това през 2022 г. Европа най-вероятно ще се нуждае от повече газ, тъй като ще трябва да запълни подземните си хранилища, които на практика бяха изчерпани през зимата. За изпълнението на тази цел може да са необходими около 60 млрд. куб. м газ.
 
 
 
 
Въпреки това анализаторът на Finam Сергей Кауфман смята, че е малко вероятно "Северен поток 2" да бъде пуснат дори в извънредна ситуация, тъй като газопроводът не е сертифициран. Според експерта едва ли може да се очаква, че проектът ще бъде възобновен след всички изявления, направени от представители на ЕС.
 


Политическата и икономическата ситуация в света обаче бързо се променя. Само преди 18 месеца никой не можеше да си представи, че цените на петрола, газа и въглищата ще достигнат рекордни стойности. И тук възниква въпросът колко дълго газопроводът "Северен поток 2" може да лежи на дъното на Балтийско море, без да се експлоатира.
 
 
 
Тръбите са нови и очакваният им живот е 50 години, уточнява Гривач. Те обаче изискват редовна поддръжка. Не е ясно дали операторът на проекта ще може да продължи дейностите си по поддръжка на тръбопровода в условията на санкции. Но като цяло ситуацията остава под контрол както от руска, така и от германска страна, подчерта експертът.
 
 
 
 Източник: ТАСС
 
ТАСС не носи отговорност за цитираните материали
 
 
 
 
 
 
 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху