Органите на CBI заявиха, че обвиняемите са се сговорили с правителствени служители, за които се твърди, че са злоупотребили със служебното си положение, за да дадат одобрение за закупуването на 24 от тези самолети за 906,87 млн. долара. Предполагаемите неправомерни действия попадат в обхвата на престъпния заговор, измамата и разпоредбите на Закона за предотвратяване на корупцията от 1988 г.

Свързани новини

03.06.2023 16:55

Индия разследва британски производители на оръжия и аерокосмически продукти по дело за подкуп при сделка със самолети

Видян 16467 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийското Централно бюро за разследване (CBI) регистрира жалба срещу британската мултинационална авиокосмическа и отбранителна компания Rolls Royce, бившия директор за Индия Тим Джоунс, търговците на оръжие и британски граждани от индийски произход Судхир Чудхри и неговия син Бхану Чудхри, както и срещу British Aerospace Systems (BAE Systems).

Обвиненията са свързани с корупция във връзка със закупуването на десетки учебни самолети Hawk 115 през 2004 г., когато на власт е някогашният Национален демократичен алианс под ръководството на тогавашния министър-председател Атал Бихари Ваджпайе.

Органите на CBI заявиха, че обвиняемите са се сговорили с правителствени служители, за които се твърди, че са злоупотребили със служебното си положение, за да дадат одобрение за закупуването на 24 от тези самолети за 906,87 млн. долара. Предполагаемите неправомерни действия попадат в обхвата на престъпния заговор, измамата и разпоредбите на Закона за предотвратяване на корупцията от 1988 г.

Жалбата на CBI е следствие от предварително разследване от декември 2016 г., по време на първия мандат на министър-председателя Нарендра Моди. Съгласно сделката самолетите трябваше да бъдат доставени на Индия в летателно състояние, а също така да се даде възможност на държавната компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) да даде лиценз за производство на още 42 самолета чрез договор за трансфер на технологии (ToT) за допълнителна сума от 308,247 млн. долара.


Твърди се, че процесът е включвал "плащането на огромни подкупи, комисиони и бакшиши на посредници", въпреки че сделката е забранявала плащания на посредници, чиято роля е под прицел, откакто в средата на 80-те години на миналия век избухна спорът за произведените в Швеция оръжия Бофорс.

Десетилетия по-късно, през 2012 г., сделката за хеликоптери AgustaWestland повдигна подобен скандал, в който ролята на бившия началник на индийските военновъздушни сили (IAF) маршал Шашиндра Пал Тиаги беше подложена на проверка.


Между 2008 г. и 2010 г. индийското правителство одобри лицензното производство на още 57 самолета Hawk от HAL за над 95 млрд. рупии (повече от 1,1 млрд. долара) по силата на отделно споразумение с BAE Systems (Operations) Ltd, дружество от групата BAES.

Жалбата на CBI възражда дело, водено през 2012 г. от Службата за сериозни измами на Обединеното кралство, в което се твърди, че Rolls Royce е платил подкуп от 1,24 млн. долара на посредник, за да увеличи лицензионната такса в Индия от 4,94 млн. долара на 9,26 млн. долара. Тези твърдения бяха оповестени през 2017 г., когато Rolls Royce плати 614,21 млн. долара глоба на Службата за сериозни измами за уреждане на случай, който включваше сделки с няколко държави, включително Индия, Китай и Тайланд.

Понастоящем IAF и индийските военноморски сили експлоатират съответно 123 и 17 усъвършенствани реактивни тренажора Hawk, повечето от които са произведени по лиценз от HAL в рамките на споразумението за ТОТ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец