Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел говори пред журналисти по време на неформална среща на министрите на външните работи на ЕС в Марста, Швеция, на 13 май (Christine Olsson/TT News Agency/AFP/Getty Images)

Свързани новини

16.05.2023 14:47

ЕС трябва да попречи на Индия да препродава руски петрол в Европа: Жозеп Борел

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че ЕС трябва да се противопостави на Индия, която препродава руски петрол в Европа като рафинирано гориво.

В статия, публикувана във "Файненшъл таймс" във вторник, Борел заяви, че "трябва да действаме", за да спрем потока на петрол от Русия към Индия, която се превърна в един от най-големите купувачи на руски петрол, откакто Москва започна инвазията си в Украйна, предаде CNN.

    "Ако в Европа влизат дизелово гориво или бензин ... идващи от Индия и произведени с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки трябва да вземат мерки", каза той.

"Ако те продават, то е защото някой купува. И ние трябва да проверим кой купува", добави Борел.

ЕС не е предприел никакви мерки за борба с Индия, която препродава руски петрол в Европа. Въпреки това Борел заяви пред "Файненшъл таймс", че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия, с когото ще се срещне във вторник.

Преди войната - и последвалите я санкции - Европа дълго време беше най-големият купувач на руска енергия. ЕС се надяваше, че ембаргото от страна на голям вносител като него ще окаже натиск върху руската икономика, но Москва намери други купувачи в Азия.

Индия, която внася 80 % от своя петрол, преди войната купуваше само около 2-3 % от Русия. Но когато цените на петрола се повишиха миналата година, правителството постоянно увеличаваше потреблението си от Москва, възползвайки се от големите отстъпки.

В неотдавнашен доклад на Международната агенция по енергетика се констатира, че през април тази година руският износ на петрол е "достигнал най-високата си стойност след инвазията".

"Изглежда, че Русия няма проблеми с намирането на желаещи купувачи за своя суров петрол и петролни продукти", се казва още в доклада.


 На снимката: Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел говори пред журналисти по време на неформална среща на министрите на външните работи на ЕС в Марста, Швеция, на 13 май (Christine Olsson/TT News Agency/AFP/Getty Images)



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец