Управителят на Централната банка на Шри Ланка Нандалал Веерасингхе похвали мярката за смяна на валутата, като заяви, че индийските и шриланкийските бизнес среди силно я подкрепят.

Свързани новини

11.03.2023 07:03

Индия и Шри Ланка обсъждат възможността да се откажат от щатския долар

Видян 5288 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия и Шри Ланка обсъждат възможността да се откажат от щатския долар и да се разплащат в индийска рупия, тъй като двете страни се стремят да укрепят партньорството си чрез търговия и инвестиции.

Очаква се разплащанията в рупии да донесат ползи като по-кратки срокове, по-ниски разходи за обмен и по-лесно предоставяне на търговски кредити за участващите финансови институции. Инициативата може да окаже благоприятно въздействие и върху съответните туристически и хотелиерски индустрии на страните.


Миналата седмица в столицата на Шри Ланка Коломбо се проведе дискусия по този въпрос, организирана от Върховната комисия на Индия.

"Представители на Bank of Ceylon, State Bank of India и Indian Bank споделиха своя опит и информираха аудиторията, че са започнали да извършват търговски транзакции в INR чрез съответните сметки Vostro/Nostro след създаването на благоприятна рамка от Reserve Bank of India [RBI] и Central Bank of Sri Lanka [CBSL] през 2022 г. ", се казва в изявление на комисията, видяно от информационната агенция PTI.


Промяната може само да насърчи съвместните усилия на страните за изграждане на по-силно и по-тясно икономическо партньорство чрез мерки, насочени към търговията и инвестициите, заяви Гопал Баглай, върховен комисар на Индия в Шри Ланка.

Миналата година Шри Ланка беше засегната от най-тежката икономическа криза, откакто южноазиатската страна обяви независимост от Великобритания през 1948 г. Кризата, която първоначално беше предизвикана от недостига на чуждестранна валута, породен от свързаното с пандемията ограничаване на туризма, доведе до остър недостиг на гориво, храна и стоки от първа необходимост. Правителството на страната не разполагаше със средства, за да плати за вноса.


През април Шри Ланка не изплати външния си дълг в размер на 34,8 млрд. долара, по данни на Министерството на външните ресурси.

Управителят на Централната банка на Шри Ланка Нандалал Веерасингхе похвали мярката за смяна на валутата, като заяви, че индийските и шриланкийските бизнес среди силно я подкрепят.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне